У всіх психологічних пробмем – одна причина. Ось яка…

Усі психологічні проблеми мають єдину спільну першопричину. Вона полягає у тому, що людина....

На думку психолога Олексія Косих, усі психологічні проблеми – мають одну причину: зафіксованість. Зафіксованість у тому чи іншому стані, у тій чи іншій емоції, у тій чи іншій думці, у тому чи іншому твердженні, у тому чи іншому шаблоні поведінки і т.д.

“Усі проблеми (таким чином) походять від нездатності змінити “точку зору” і “точку сприйняття”. Інших вихідних причин у жодного психологічного порушення немає. У тому числі, наприклад “невиражені емоції” – це окремий випадок і наслідок зафіксованості. Як і багато іншого, що вважається часто “причинами”.

І відповідно, вся-вся психотерапія зводиться до розфіксування, виведення людини зі стану, з емоції, з ідеї, з твердження, з шаблону. Як це робити? Яким чином? У якій парадигмі? Якими техніками? Взагалі не важливо! (або майже неважливо). Головне – розфіксувати / “змістити фокус” / допомогти допустити інше бачення. Хоч танцями та малюнками, хоч аналізом, хоч навчанням новим поведінковим фокусам, хоч повторним перепроживанням, хоч через метафори абощо.

“Психічно здорова людина”, якщо така і існує, – це вкрай гнучка людина, яка вміє дивитися і сприймати те, що “зовні” і те, що “всередині неї”, з максимальної кількості сторін.

І вже на підставі цього обирати оптимальне рішення, стратегію чи судження. Яке вона за необхідності знову сама може змінити при розширенні “точок бачення”.

Є один кумедний виняток, який зрештою теж укладається у загальне правило. Якщо “сильно” розфіксуватися і не затримуватися взагалі на жодній позиції, то це інша крайність. Абсолютна розфіксованість – теж приносить неприємності! Це свого роду фіксація на неможливості щось вибрати, “фіксація на розфіксованості”. Тоді знову повернемося до першопричини”.

(с) Олексій Косих

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook