Які емоції змушують нас переїдати

Психологиня Юлія Блінкова розповіла про психологічні причини переїдання:

“Саме слово «переїдання» має на увазі, що фізіологічно голод вже не відчувається, а їжа надходить «понад норму». Це може бути як переїдання протягом одного прийому їжі (дуже великі порції), так і прийоми їжі або перекушування при відсутності голоду.

Найчастіше причиною перерахованих вище форм порушень харчової поведінки є непропрацьовані емоції. З’їсти солоденького, коли сумно, погризти чіпси перед телевізором, коли нудно, або просто багато-багато їсти до болю в шлунку, щоб ніяких почуттів, крім фізичних, не відчувати. У більшості випадків, людина не усвідомлює, ЩО саме вона заїдає, яку саме емоцію. Заїдання невисловлених емоцій – це вгамування свого емоційного голоду.

  • Стрес – найчастіша причина емоційного переїдання. висока концентрація гормону стресу кортизолу в організмі підсилює тягу до солоної, солодкої і жирної їжі.
  • Нудьга або «відчуття порожнечі» також стимулюють заїдання емоцій: вибір падає на нездорову їжу. Вона дає хоч і недовге, але задоволення, заповнюючи порожнечу і незадоволеність життям.
  • А також можливі причини: хвилювання через особисте життя, тривожність, низька самооцінка, почуття власної неповноцінності і т.д.

Список емоцій як можливих причин досить великий і завжди індивідуальний.

В цілому неконтрольоване переїдання має заспокійливу дію. Однак після цього настає сором і почуття провини.

Не варто забувати ще одну важливу річ: дотримання дієти спонукає організм до підвищення апетиту і додаткових прийомів їжі (захисна реакція через дефіцит калорій, вітамінів).

Прислухайтеся до сигналів і потреб свого організму, додавайте в раціон більше корисних продуктів і вітамінів – при поповненні всіх фізіологічних дефіцитів вам і не захочеться об’їдатися! А ефективно опрацювати емоційний голод можна з психологом”.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook