Підприємець піде на все, аби його товар потрапив з полиць продуктового магазину у наш кошик:
- зробить продукт дешевим (трансжири);
- зробить його стійким до бактерій (надлишок солі, консерванти, трансжири);
- гратиме на нашій еволюційній тязі до висококалорійної, солоної їжі (чипси, сосиски, тістечка, напівфабрикати).
З іншого боку, сучасні сапієнси, турбуючись за своє здоров’я, часто впадають в крайнощі. Люд розділився на два табори: одні жують, все що жується, інші впадають в орторексію – зациклення людини на “правильному харчуванні”.
Нині в товаристві ПеПе-шників модно уникати лактозу. Є індивіди, в тонкому кишківнику яких погано виробляється фермент лактАза, який розщеплює “молочний цукор” до мономерів. Якщо у вас нормальна переносимість лактОзи, не позбавляйте себе цілого класу продуктів, багатих на повноцінний білок, кальцій і т.д.
Не менш модною стала безглютенова дієта. Глютен – загальна назва білків пшениці, жита та ячменю (глютенін, гліадин – пшениця; секалін – жито; гордеїн – ячмінь). Є детерміноване генетично аутоімунне захворювання тонкого кишківника – целіакія, при якій глютен викликає запалення тонкого кишківника, що порушує нормальний транспорт поживних речовин. Целіакія проявляється болями в животі, проносом, анемією, відставанням у фізичному розвитку дітей.
Але якщо у вас нема целіакії, а вона буває в 0,5-1% людей, то якого дідька лисого ви позбавляєте себе продуктів з пшениці, жита та ячменю?!! Ці злакові культури – це енергія, білок клітковина, вітаміни та мінерали.
Друзі, досить вірити Василині-Талії-Осиній, яка, проснувшись одного ранку, усвідомила, що ПєПє – це її стихія, і пішла віщати в світ зі своїм надто вузеньким уявленням про те, що так насправді раціональне, збалансоване, повноцінне та адекватне потребам кожного з нас харчування. Цими ПєПє-блогерами просто кишать соціальні мережі, будьте обачні, включайте критичне мислення, аналізуйте.
Автор – експерт зі схуднення Віктор Мандзяк
Post Views: 46