Як ми створюємо собі проблеми на рівному місці

Психолог виокремив 5 найнадійніших способів створити собі проблему з нічого. Погодьтеся, ми дуже часто самі ускладнюємо собі життя.

Психолог Олександр Кузьмічов виокремив 5 найпоширеніших способів, якими люди самі собі створюють проблеми на рівному місці.

“Проблеми – це будь-які життєві труднощі, ситуації, в яких ми НЕ знаємо, що робити, щоб отримати бажане.

Ще раз: якщо ми знаємо, що робити, щоб домогтися бажаного, але це складно, – це не проблема. Це складність, труднощі. А ось коли ми не знаємо, не уявляємо, не розуміємо, що нам робити – ось це вже рівень проблеми.

Що нам потрібно робити, щоб створювати собі проблеми на рівному місці. Відповідей на це питання дуже багато. Я б виділив 5 найбільш глобальних і надійних способів.

Стратегія 1. Хотіти багато і відразу

Чим більше бажань ви намагаєтеся запхнути в одиницю часу – тим вищий ваш рівень тривоги. Тим більше число перешкод у вас з’являється на шляху. Тим вищий градус внутрішньої напруги, який у вас з’являється. Мова не обов’язково про жадібність. Може йтися і про фрустровані потреби. І про свідомо поставлені плани. Але від цього нам не легше. Жорсткість сприйняття зростає, відчуття проблеми стає сильним.

Стратегія 2. Хотіти чогось прямо зараз

Бажання може бути тільки одне. Але якщо ви це прямо зараз і ніяк не готові відмовитися від свого бажання, то ваше бажання стає проблемою. А вже варто вам втратити контроль за своєю поведінкою, ступившись своєму бажанню отримати щось прямо зараз і… вуаля, ви залипаєте на тому, чого ви хочете. І ви можете витратити кілька годин на те, щоб щось згадати, щось знайти або щось зробити. І весь цей час над вами дамокловим мечем висить відчуття проблеми.

Стратегія 3. Хотіти, щоб на шляху досягнення результату не було напруги і перешкод

Велика американська мрія (отримати багато грошей, нічого не роблячи) або принцип “халяви” може народитися в будь-якій культурі і в будь-який окремо взятій голові. І базується ця мрія якраз на небажанні мати справу з перешкодами, труднощами. Місцями це боягузтво, місцями – слабкість, місцями – просто помилка. Які, опинившись в одному місці, призводять до спроб уникнення проблем і складнощів. А стратегія уникнення – це надійний спосіб створювати страхи і великі проблеми. Адже уникнення чогось має тенденцію накопичуватися і неймовірно ускладнювати вам життя.

Стратегія 4. Хотіти бути кращим (або не гіршим) за людей, які поряд

Будь-яка спроба порівнювати себе з кимось – це вкрай надійний спосіб створювати собі проблеми. Ви можете порівнювати характер, а також інструменти досягнення, результати, старання, соціальне оточення, так, власне, ви можете порівнювати все, що завгодно. І роблячи це, ви створюєте унікальну проблему, яку можна сформулювати так: “як отримати те, чого я отримати не можу”. Проблему, яку можна вирішувати нескінченно довго.

Стратегія 5. Хотіти, щоб все було ідеально

Чим краще ви хочете щось зробити, тим вища ймовірність того, що ви почнете порівнювати те, що ви зараз робите з якимось абстрактним ідеальним результатом. З тим самим результатом, який недосяжний саме через те, що вдосконалювати можна що завгодно і скільки завгодно. Зате скільки можна витратити нервів, коли ви намагаєтеся переробити те, що зроблено добре, в те, що зробити взагалі нереально!

А який варіант накручування себе ближчий вам?”

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook