За що відповідає холін
Холін має мембранопротекторні (захищає мембрани клітин від руйнування та пошкодження) та антисклеротичні властивості (знижує рівень холестерину в крові), а також має антидепресантну та заспокійливу дію (покращує метаболізм в нервовій тканині).
Холін необхідний для кращої роботи мозку і запобігання хворобі Альцгеймера. Достатньо холіну важливо вживати жінкам під час вагітності для розвитку мозку плода. Досліди на мишах, проведені ученими, показали, що завдяки холіну у раціоні миші народжувалися розумними: краще виконували тести на орієнтацію в просторі, краще запам’ятовували інформацію.
Також холін покращує концентрацію уваги і пам’ять, а також підвищує настрій, знижує рівень дратівливості і апатії, активує процеси мислення. Він відіграє велику роль у діяльності ділянки мозку, відповідає за пам’ять і здатність до навчання.
Крім того, холін впливає на обмін жирів, сприяючи їх розщепленню. І тому, коли холіну в організмі недостатньо, підвищується маса тіла, розвивається гепатоз (ожиріння печінки), зростає рівень холестерину в крові. Тому холін вважається гепатопротектором. Він необхідний для лікування захворювань печінки та при атеросклерозі.
Також він впливає на вуглеводний обмін, регулюючи рівень інсуліну в організмі.
Холін відіграє важливу роль у репродуктивній сфері. Підвищує рухливість сперматозоїдів, в літньому віці запобігає порушенню роботи передміхурової залози.
У яких продуктах міститься холін?
Організм може виробляти холін, але в недостатній кількості Але синтезує він його в недостатній кількості, тому холін, як і вітаміни, потрібно обов’язково отримувати з їжею. Підвищена потреба у холіні у людей, які працюють фізично та розумово, а також у вагітних, спортсменів, учнів та студентів.
Добова потреба в холіні:
- діти від 0 до 11 місяців – 50-70 мг;
- діти від 1 року до 3 років – 70-90 мг;
- діти від 3 до 7 років – 100-200 мг;
- діти від 7 до 18 років – 200-500 мг;
- чоловіки і жінки – 500 мг;
- вагітні жінки – 700 мг.
Найбільше холіну міститься в яєчному жовтку, мозку, печінці, нирках, а також капусті, шпинаті та сої.
Нестача холіну може виникнути внаслідок браку фолієвої кислоти (вітамін В9) і вітаміну В12. Холін сприяє повному засвоєнню жиророзчинних вітамінів: вітаміну А, вітаміну D, вітаміну Е, вітаміну К.