Тертий пиріг з варенням
3 скл. борошна, 250 г масла або маргарину, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру. Начинка – будь-яке варення.
Борошно перетерти з маслом до крихт. Окремо збити яйце з цукром і ваніліном, додати до борошняної маси, вимішати швидко. Тісто поділити на 2 частини (якщо сформувати ковбаскою, буде зручніше терти). Покласти у морозильну камеру на 1 год. Форму змастити маслом, присипати борошном або манкою. Потерти 1 частину тіста, викласти рівномірно варення, потерти 2 частину тіста. Зверху можна посипати сумішшю цукру з посіченими горіхами. Випікати при 180 ОС 25-30 хв. Остудити і порізати.
Дріжджовий пиріг з яблуками і варенням
Тісто: 200 мл молока, 1 яйце, 1 ч. ложка сухих дріжджів, дрібка соди, 2-3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки олії, 300-400 г борошна. Начинка: 0,5 кг яблук, 100 г цукру, 0,5 ч. ложки кориці, 2 ст. ложки масла, 5 ст. ложок варення.
З яблук вирізати серцевину, порізати на шматочки. У сковороді розігріти масло, додати яблука, цукор і корицю, трохи протушкувати яблука. Тісто: розвести дріжджі в теплому молоці з цукром. Додати збите яйце, олію, борошно, ретельно вимісити. Поставити у тепле місце приблизно на годину. Коли тісто підніметься, обім’яти його і розділити на 2 частини. Більшу частину розкотити пластом, зробити бортики. Викласти яблука, зверху змастити варенням (краще темним). З другої частини тіста зробити прикраси – смужки, квіточки, джгутик. Змастити міцним чаєм або збитим яйцем. Пекти при 180 ОС приблизно 30 хв.
Кекс на ефірі з варенням
Пиріг із сирним тістом “Решітка”
230 г сиру, 9 ст. ложок молока, 9 ст. ложок олії, дрібка солі, 450 г борошна, 22 г розпушувача, 100 г цукру, цедра лимона. 1 жовток для змащування. Начинка: 1 кг ревеню, 250 г сметани, 3 яйця, 50 г цукру, ваніль. Можна пекти просто із джемом, яблуками з корицею, полуницею або іншими ягодами.
Змішати міксером на малих обертах змелений сир, цукор, молоко, олію, цедру, сіль. Додати половину просіяного з розпушувачем борошна, викласти у миску, вимісити з рештою борошна (може знадобитися більше або менше. Розділити на дві частини (2/3 і 1/3). Більшу розкотити пластом 35Х35 см, викласти на деко, змащене олією і посипане сухарями. Викласти начинку. Меншу частину тіста розкотити прямокутником 25Х35 см, зробити валиком прорізи, перекласти на пиріг, розтягнути по ширині пирога, защипати краї. Змасти жовтком, збитим з ложкою молока. Пекти при 290 ОС приблизно 40 хв.
Спробуйте також приготувати: