Кіш з червоною рибою, шпинатом, броколі та сиром

В свій час перепробувала багато різних рецептів кіша. Але все щось не те було: то основа сира від начинки, то смак не такий, то запіканка якась не така виходила... Експерименти закінчилися, коли спробувала цей рецепт від Юлії Висоцької. То просто неймовірне поєднання солено-солодкого ідеального пісочного тіста та вишуканого збалансованого смаку начинки. Словом, рецепт прижився, став з серії улюблених і таких, що часто готуються та зайняв почесне місце в кулінарному записнику. Використовуючи за основу рецепт тіста і заливки, можна експериментувати з начинкою. Але саме ця начинка з червоною рибою моя улюблена і робить цю страву вишуканою і святковою.
Кіш з червоною рибою, шпинатом, броколі та сиром
Для основи: 200 г борошна, 150 г масла, 1 жовток, 1 ст. ложка сметани, 1 ст.ложка коньяку/горілки, по 1 ч. ложка солі і цукру, 2 ст. ложки холодної води. 
Начинка: 1 пучок шпинату. 130 г лосося, 200 г броколі, 120 г твердого сиру. 
Заливка: 3 яйця, 1 білок, 200 мл вершків, 1/2 ч. ложки солі. 
Приготувати спочатку основу для кіша. У чашу кухонного комбайна, з насадкою «ніж», всипати борошно і порізане на кусочки холодне масло, перемолоти до утворення крихти. Додати спеції, жовток, сметану, алкоголь і збити все разом. В масу, що збивається, по ложці додати льодяну воду. Можливо, її знадобиться або 1, або 3 с.л., тут головне, щоб тісто «схопилося» в кулю, і, як тільки це відбулося, воду більше не додавати.
Форму застелити пергаментом, швиденько, щоб масло якнайменше контактувало з руками і не топилося, розподілити по формі, сформувати бортики і викласти в холодильник на час, поки готуватимемо начинку.
Лосось (слабосолений, сирий; у мене стейк, запечений на грилі) порізати на невеликі скибочки. Шпинат занурити в окріп, витягнути і порізати. Броколі розібрати на суцвіття, кинути в окріп, проварити до готовності (5-7 хв.), витягнути і одразу кинути в холодну воду (щоб зберегти яскравий колір). Сир потерти на грубу терку.
Яйця, білок, вершки, сіль (якщо використовуємо слабосолену рибу, то сіль не використовуємо) збити до однорідності. Можна ще за бажанням додати порізані кріп чи петрушку.
В розігріту духовку поставити основу і випікати 10-15 хв. при t220 до золотистості. Пильнувати в цей час, якщо дно почне підніматися пухирцями, проколоти їх шпажкою. На спечену основу викласти шпинат, броколі, рибу, посипати сиром і вилити заливку. Поставити в духовку і випікати при t200 до моменту, як сир розплавиться і заливка «схопиться».
Рецепт і фото: Viktoriya Isayenko

ВАМ ТАКОЖ СПОДОБАЄТЬСЯ:

Пиріг зі шпинатом та фетою “Спанакопіта”. Надзвичайний смак!

 

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook