Торт “Чорнобривці”
Тісто: 2 п. маргарину, 200 г сметани, 1 п. (18 г) розпушувача, 4 жовтки, 50 г какао, 150 г цукру, борошно. Макова маса: 400 г маку, 100 г масла, 3 яйця, 100 г цукру. Кокосова маса: 10 білків, 300 г кокосу, 250 г цукру, ваніль, 50 г крохмалю. Крем: 6 жовтків, 0,8 л молока, 1 скл. цукру, 400 г масла, 3 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки крохмалю, ваніль, 2 ст. ложки коньяку. Форма – велике деко від духовки.
Тісто. Маргарин посікти з борошном, додати сметану, жовтки, цукор, борошно з розпушувачем і какао, швидко замісити тісто. Поділити тісто на 4 частини: 2 – для основи коржів і 2 – для верху коржів. Тісто для основи покласти в холодильник (мінімум на 1 год). Тісто для верху коржів покласти в морозильну камеру.
Макова маса. Мак змолоти на кавомолці, залити 700 мл холодної води (має покрити) перемішати, довести до кипіння на малому вогні. Варити, помішуючи, до википання води (приблизно 10 хв), накрити кришкою до охолодження. Додати решту продуктів, перемішати.
Кокосова маса. Добре охолоджені білки збити у чистій посудині до пишної піни, додати цукор і ваніль, збити до стійких піків. Насамкінець додати крохмаль. Акуратно перемішати з кокосовою стружкою.
Коржі. Спекти потрібно 2 коржа на велике деко від духовки, потім розрізати їх навпіл. Вийде 4 коржі. Для одного коржа потрібно розкотити 1 частину тіста з холодильника, викласти половину макової маси (розрівняти), половину кокосової маси (розрівняти), затерти 1 частиною тіста з морозилки. Пекти при 170 ОС приблизно 30 хв. Зробити і спекти ще один такий корж. Після того, як коржі повністю охолонуть, розрізати їх напіл.
Крем. 0,6 л молока змішати з цукром, поставити на вогонь. Тим часом збити жовтки з рештою молока, борошном і крохмалем, щоб не було грудочок. Коли молоко закипити, тонкою цівкою влити жовткову масу, проварити до загусання. Накрити плівкою “в контакт”, дати повністю охолонути. Перед збиванням крем і масло мають бути однакової кімнатної температури! Масло збити добіла і пишності, по ложці додавати заварний крем, насамкінець додати ваніль і коньяк, збити до однорідності. Коржі і боки торта змастити кремом. Верх полити помадкою. Поставити у холодильник мінімум на 12 год.
Помадка: 4 ст. ложки масла, 8 ст. ложок цукру, 8 ст. ложок какао, 8 ст. ложок сметани, 2-4 ст. ложки молока.
Масло розтопити з цукром на малому вогні, помішуючи, додати какао і сметану, перемішати. Додати 2 ст. ложки молока, перемішати. Якщо помадка надто густа, додати ще 1-2 ст. ложки молока. Проварити, помішуючи, 1-2 хв. Дати трішки охолонути, а щойно почне загусати – викласти на торт.
Цей торт прикрашений трояндами із крему “Мокре безе”, який дуже гарно тримає форму і підходить для прикрашання тортів і наповнення корзинок та трубочок. Його рецепт можна прочитати тут.
До речі, цей торт можна заморожувати. Перевірено: після розморожування він абсолютно не втрачає ні смаку, ні вигляду.
В основі – рецепт Лілії Цвіт, зі змінами. Пекла і фотографувала Інна Семенюк