Кабачки належать до “родичів гарбузових”, тому їх не варто садити там, де минулого року росли гарбузи чи огірки. Морква, столовий буряк, цибуля, картопля, зелень – найкращі попередники для кабачків та патисонів.
Як і коли сіяти кабачки
Насамперед пам’ятаймо, що кабачки бояться мінусових температур. Щоб ці ніжні рослини не загинули, до середини червня їх ліпше тримати під плівкою.
Кабачки можна висаджувати як розсадою, так і пророщеним насінням.
Досвідчені городники кажуть, що кабачки з насіння зберігаються довше, ніж розсадні. Отож, насіння слід замочити і витримати у вологому мішечку три доби. Набухле (але не проросле!) насіння можна загартувати – охолодити до 0 градусів і залишити при такій температурі на дві доби. Гарні результати дає і прогрівання насіння – 6 годин при температурі 50–60 градусів чи 5–7 діб на сонячному підвіконні.
Глибина висаджування насіння на легких ґрунтах 5–6, а на важких 3–4 см. На одному квадратному метрі комфортно почуваються два кабачки. У кожну лунку кидають по 2–3 насінини й засипають землею. Як проростуть, зайві рослини видаляють.
Не забувайте, що насіння кабачків зберігає схожість 5–8 років, починає проростати при 8–9 градусах, найсприятливіша температура для росту і розвитку – 20–22 градуси.
Кабачок полюбляє вологу, тому його слід регулярно поливати нагрітою за день водою. Від холодної води ніжні пагони загнивають і гинуть.
Радимо також прочитати: Коли сіяти і садити – підкаже погода і термометр
Поради щодо вирощування кабачків
- Посадіть кабачки в парнику біля стінки, а пагони пропустіть під плівкою назовні. Рослина полюбляє, щоб “ноги” були в теплі.
- Кабачки запилюють бджоли. Щоб привабити комах, розведіть кілька ложок меду в склянці води й обприскуйте зранку цвіт рослини.
- Кабачки для зберігання зрізайте ножем разом із плодоніжкою завдовжки не менш як 5 см. Це збільшить термін зберігання овоча. А зберігати його можна навіть під ліжком!