Коли збирати цвіт липи
Квіти слід збирати тоді, коли більшість із них на дереві розкрилися. Пізніше, коли дерево вже відцвітає, його квіти містять меншу кількість корисних речовин. Збирати квіти треба в суху погоду, обирати дерева, які ростуть далеко від доріг. Найкраще – у лісі. Зібрані квіти розкласти тонким шаром у приміщенні, де немає доступу сонячного світла і з хорошою вентиляцією. Накривати їх нічим не можна! Квіти під час сушіння можна не перемішувати, бо висушені вони дуже ніжні і ламкі. Зберігати сухий цвіт можна до двох років.
Більше про корисні властивості липового цвіту читайте тут.
Як заварювати липовий чай
Цвіт липи можна заварювати як окремо, так і разом з іншими травами (ромашкою, чебрецем, шавлією). Цукор додавати не обов’язково, бо липа містить природну сахарозу.
Для приготування чаю з лікувальною метою потрібно 4 ст. ложки липового цвіту залити 400 мл гарячої води і витримати на водяній бані близько 10 хв. Після охолодження процідити і приймати по 1/3 склянки кілька разів на день.
А ще липовий чай просто дуже смачний! Його можна у чистому вигляді або додавати у суміші домашнього чаю для посилення аромату. Пити такий чай можна час від часу і в невеликих кількостях. Для приготування просто залити чай окропом, вкутати заварник і настояти 10-15 хв.