Паска польська
Спочатку треба зробити цукати з апельсинової шкірки: шкірку очистити від білого, заливати тричі водою і кип’ятити (воду змінювати). Потім варити в цукровому сиропі (1 ч. ложка води і 2 ч. ложки цукру) 10-15 хв, потім викласти на сито і сушити, дрібнити. Сироп можна використовувати при змішуванні тіста.
Тісто: 1 неповна скл. молока, 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 г масла, 150 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, 1 п. ванільного цукру, цедра лимона, 650-750 г борошна, по 50 г родзинок, кураги, цукатів з шкірки апельсина і інших цукатів, 2 ст. ложки рому (якщо нема, то можна використати ромову есенцію), мигдаль.
Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати 1 ст. ложку цукру і поставити бродити. Тим часом збити міксером жовтки з цукром і ванільним цукром, влити в розчину (коли вона збільшиться), всипати муку, розтоплене тепле масло і місити, додати лимонну цедру, запарені й висушені сухофрукти і цукати, й місити тісто, щоб відлипало від рук.
Поставити в тепле місце, щоб підійшло,1 раз підбити і коли вдруге підійде, викласти у змащені форми (можна паперові) на1/3 висоти і також залишити, щоб тісто підійшло. Пекти при температурі 180 градусів 40 хвилин (якщо малі форми, можна й менше).
На другий день проколоти густо шпажкою і полити ледь теплим сиропом (0.5 скл цукру, 0.5 скл води (може бути сироп з цукатів) і ромової есенції чи рому.
Прикрашати можна помадкою: збити 1 білок, цукор, пудру, 1/2ч. ложки лимонного соку. Маса має бути густа.
Рецепт і фото: Лілія Антонюк
ВАМ ТАКОЖ СПОДОБАЄТЬСЯ: