Традиційно пляцки готують на свята на Заході України. Ця випічка нагадує торт, але як правило має незвичайні коржі і дуже красива у розрізі, а зверху декор мінімальний. Зате смак пляцка – це завжди щось надзвичайне! Наприклад, рекомендуємо перевірений рецепт пляцка “Празникового”.
Пляцок “Празниковий”
Коржі
- Форма 24Х34 см.
- Тісто: 3 скл. борошна, 300 г маргарину або масла, 3 жовтки, 4 ст. ложки сметани.
Замісити тісто, розділити на 6 частин і поставити в холодильник на 2 год (можна на ніч).
- Начинка 1: 3 білки, 0,5 скл. цукру, 2 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 1 скл. волоських горіхів (січених).
Начинку викласти на розкочений пласт тіста, накрити другим пластом, поколоти вилкою і випікати до готовності при 180 градусах приблизно 30 хв. Так само зробити з іншими начинками.
- Начинка 2: 3 білки, 0,5 скл. цукру, 2 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 200 г різаної кураги, 100 г родзинок. Курагу і родзинки запарити окропом, коли охолоне злити воду і висушити паперовим рушником.
- Начинка 3: 3 білки, 0,5 скл. цукру, 2 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 3-4 яблука (нарізати слайсами).
Крем
Крем: 1 б. сирого згущеного молока, 400 гр. масла (усе має бути кімнатної температури).
Масло збити до пишності, поступово ввести згущене молоко.
Автор рецепту – Іра Татарин. Пекла і фотографувала Оксана Новіцька. Замовити десерти у цієї господині можна тут
Радимо також приготувати пляцки за іншими перевіреними рецептами від господинь:
- Пляцок “Багатий” із шалено смачними коржами: з маком, кокосом, горіхами, сиром та курагою
- Рецепт пляцка “Очі Клеопатри” (“Очі цариці”)