Пляцок «Невістка»
Для тіста: 4-5 скл. борошна, 3 яйця, 200 г цукру, 100 г масла, 3 ст. ложки меду, 18 г порошку до печива.
Для крему: 500 мл згущеного молока, 300 г масла, 300 г чорносливу, 1 скл. смаженого арахісу, 2 ст. ложки коньяку.
Яйця збити з цукром до густої піни. Додати масло і знову збити. Тоді додати мед і добре вимішати. Борошно просіяти, додати порошок до печива і швидко замісити тісто. Поділити його на 5 частин.
Тісто має вийти дуже м’яким.
Форму для випікання використовувати прямокутну діаметром 24*38 см. При формуванні пляцка розділити коржі на дві рівні частини, вийде 10 коржів. Їх слід тонко розкачати і випікати при температурі 180 градусів 5-7 хв. Після випікання коржі слід обережно діставати з деко, адже вони дуже крихкі.
Чорнослив промити, залити водою, щоб покрила сливи. Додати 2 ст. ложки цукру. Довести до кипіння і варити 5-7 хв. Відвар злити у посудину, а чорнослив пропустити через м’ясорубку (середнє або мілке сито).
Масло збити до пишної маси, додати згущене молоко та коньяк. Зібрати пляцок. Викласти на верх коржа чорнослив. Посипати смаженим арахісом, трішки подрібнити в крихту. Змастити кремом. Накрити коржем. Так перекласти всі коржі. Верхній корж можна залити шоколадною глазурю. Обов’язково залишити на 2-3 год. при кімнатній температурі, а далі поставити в холодильник.
Рецепт Тані Козак, пекла і фотографувала Юлія Вовк