Стародавні мудреці стверджували: людина, яка з’їдає щодня по два яблука, ніколи не буде хворіти. Яблука вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних і інфекційних захворювань.
Через вміст каротину, заліза, марганцю, калію і кальцію яблука рекомендують їсти при кишкових інфекціях. В шкірці яблук містяться нерозчинні волокна, які виводять з крові надлишки холестерину, а також і розчинні, які виводять холестерин з печінки.
Покращують стан судин
По-перше, яблучну дієту не любить “поганий” LDL-холестерин. Він різко йде на спад, якщо завести собі звичку з’їдати по парі невеликих яблук щодня.
Холестеринові бляшки – причина таких небезпечних захворювань, як гіпертонія, інфаркт та інсульт. Вчені довели: яблука допомагають боротися з цими проблемами навіть ефективніше, ніж лікарські препарати. А ще в яблуках багато калію, який дуже важливий для стінок судин.
Так що, з’їдаючи яблуко, ми отримуємо безліч бонусів: позбавляємося від набряклості, зміцнюємо серце, забезпечуємо профілактику варикозної хвороби, чистимо судини і стаємо здоровішими.
Захищають від онкології
Вчені вважають: флавоноїди, які містяться в яблучній шкірці, і той же вітамін С, що володіє антиоксидантними властивостями, є дієвою профілактикою проти онкологічних захворювань.
Антиоксиданти запобігають появі ракових клітин. Наприклад, дослідження показали, що любителі яблук на 50% рідше страждають від раку легенів.
Нормалізують щитовидну залозу
В яблуках міститься йод. Не так багато в самій м’якоті, як в насінні. Їх можна і потрібно з’їдати, щоб ліквідувати дефіцит йоду. Але не більше 6 зерняток в день!
Зміцнюють імунітет
У яблуках багато вітаміну С. Коли починається сезон застуд, яблука – один з найбільш доступних джерел цього важливого для нашого імунітету вітаміну-антиоксиданту. Кращої їжі для відновлення здоров’я, ніж печені яблучка, не знайти.
Зміцніють нерви
У яблуках містяться такі корисні для нервових клітин речовини, як вітаміни групи В, глютамінова кислота і фосфор. А значить, людині, яка регулярно їсть яблука, не так страшні депресія, хронічна втома і апатія.
Покращують пам’ять
Вчені довели: регулярне споживання яблук (або яблучного соку, тільки свіжого, а не з пакетів) підвищує рівень нейромедіатора ацетилхоліну в мозку людини. Це біологічно активна речовина, яка бере участь в процесі запам’ятовування інформації, і саме його нестача викликає хворобу Альцгеймера.
Запобігають появі зморшок
Яблучка і справді допомагають продовжити молодість нашої шкіри і підтримувати її тонус. За це ми теж повинні сказати спасибі антиоксиданту – вітаміну С.
Але яблука з цією метою можна не тільки вживати, але і зовнішньо використовувати. 1 ст. ложку яблучної м’якоті, змішати зі сметаною і (або) оливковою олією і потримати 15 хвилин на обличчі. І шкіра стане, як наливне яблучко!
Сприяють схудненню
Яблука – найбільш улюблений продукт тих, хто худне, і не дарма. Калорійність яблука становить всього 47 ккал на 100 г, а відсутність жирів і велика кількість клітковини дозволяє їсти їх практично в необмеженій кількості.
Наявність пектину робить їх продуктом з низьким глікемічним індексом. Індекс оцінює продукти відповідно до їх впливом на рівень цукру в крові. Якщо продукту дається низький глікемічний індекс, це означає, що при його вживанні рівень цукру в крові піднімається повільно. Що дуже корисно для схуднення.
Щоб знизити вагу, відзначають дієтологи, слід 1-2 рази в тиждень влаштовувати розвантажувальні дні, а для профілактики буде досить дотримуватися одного розвантажувального дня на місяць. Для схуднення яблука краще їсти сирими або після мінімальної термічної обробки.
Зміцнюють зуби
Можна після їжі зуби почистити, а можна закусити обід яблуком. Щільна м’якоть плоду допомагає очистити емаль, а кислоти, які в ньому містяться, впораються з бактеріями, що викликають карієс.