Про холестерин, його допустимий рівень та від чого він залежить

Рівень холестерину залежить від багатьох чинників, в тому числі від того, в якому положенні ви здаєте аналіз, як накладено джгут і які ліки приймаєте. Ось що варто знати...
“Не потрібно лякати людей показником холестерину в 5 одиниць, – каже лікар Роман Угач. – В усіх солідних зарубіжних даних цей показник рівний 7,2 ммоль на л. Рівень холестерину залежить від: показника відтворюваності, методики дослідження, від тривалості накладання джгута, від положення тіла при заборі крові, від прийому певних медикаментів. Спробую пояснити кожен пункт, оскільки вивчав достеменно, бо створив першу в районі приватну лабораторію”.
Відтворюваність оцінюють по величині стандартного відхилення від середньої, отриманої при повторних дослідженнях одного взірця. Наприклад, цей параметр при дослідженні холестерину в хорошій лабораторії становить +_ 5 мг%. Відомо, що 95% достовірний інтервал складає +_2 стандартних відхилення. В даному випадку це становить +_10 мг%. Значить, кожен результат буде правильним, якщо є в межах 20 мг%. Наприклад, отримано результат 200мг%. Це  означає, що дійсне значення знаходиться в межах 190-210 мг%.
  • Тривалість накладання джгута на 1 хв замість 3-х призведе до  збільшення показника холестерину +5%.
  • Зміна вертикального положення на горизонтальне приведе до зниження показника холестерину на 10-20 мг%.
  • Підвищиться показник холестерину при прийомі сечогінних, блокаторів, кортикостероїдів.

Чи береться це до уваги?

У питаннях визначення рівня  холестерину ми повинні взяти до уваги такі показники: холестерину, тригліцеридів, холестерину ліпопротеїдів низької та високої  щільності, вирахувати коефіцієнт атерогенності. Це щастя для пацієнта, якщо холестерин ліпопротеїдів високої щільності високий. Бо саме вони транспортують холестерин від тканин до печінки та перетворення його. Тож в оцінці показника мають  значення рід занять (людина фізичної чи розумової праці) та вік (до 50 чи вище). І якщо стоїть вже питання регулювання цього  показника, то не потрібно відразу бігти в аптеку, бо для цього є насіння льону, олія конопель та оливи, сало, можна на червоному вині власного виробництва настояти корінь дев’ясилу, зібраного  під час цвітіння, та кореня сідача коноплевидного.
Ми останніми десятиріччями таку нісенітницю  “городимо” в питаннях медицини, так жахаємо пацієнтів, щоб тільки процвітав фармбізнес. Задумайтесь: якщо лікарі дають добрі поради, то чому самі помирають молодими! Наприклад, питання солі. Кажуть, що вона шкідлива для здоров’я. Але чому ще чумаки возили сіль, ризикуючи життям. Науковці, ви хоча б згадали натрій-калієвий насос кардіоміоцита і те, що без цих елементів зупиниться серденько?
Радять лікарі всім пити аспірин, бо густа кров. Але… Якщо вживаєте  термін “густина”, то вже поцікавтеся і будете знати, що жодна лабораторія у нас цього показника не визначає. Нагадаю, що для цього потрібен віскозиметр. Густина крові у нормі в дорослих повинна становити 1,057 г/см3. Покажіть результат загального аналізу крові, де висвітлено цей показник. А щодо аспірину, то відомо, що він викликає  виникнення виразок. Якщо вже цікавлять показники коаголуграми, то так і кажіть. Але це вже мова може йти про схильність до тромбоутворення. Тут ми спокійно впораємося корою верби, гадючником та буркуном.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook