Ананас – екзотичний фрукт, який завжди ефектно виглядає на святковому столі. Його додають в салати, закуски, солодкі страви. але вибрати ананас складно, не завжди знаєш, зрілий він чи ні.
Ананас дуже корисний. До його складу входить велика кількість клітковини, вітамінів, мікроелементів. Їх концентрація особливо велика в м’якоті зрілого фрукта. А ще він дуже смачний і дуже ароматний, якщо його правильно вибрати.
Зелене листя – ананас недоспілий
Якісний продукт має рівний жовто-коричневий колір. Особливу увагу потрібно приділити хвостику. Зелене листя вказує на те, що фрукт ще не доспів. Такий плід краще не купувати, так як у нього тверда м’якоть і гіркий смак.
Пересохле коричневе листя – ознака перезрілості. Зазвичай в таких рослинах міститься багато води, що впливає на щільність м’якоті. Вона м’яка, пухка і неприємна на смак.
Темно-зелене та пишне листя зі злегка засохлими кінчиками – ознака високої якості продукту. Зрілість ананаса також можна визначити, злегка покрутивши хвостик в різні сторони. У стиглого фрукта деякі листочки опадуть, а у недостиглого – залишаться на місці.
Зрілий ананас має майже висохлу шкірку
Соковитий м’якуш яскраво-золотистого відтінку є ознакою зрілості. Але в магазинах або на ринках не надається можливості розрізати фрукт. Тому звертають увагу на колір лусочок (шкірки). Фрукт не рекомендується купувати, якщо вона: більш світлого відтінку, має добре помітні зелені або темно-коричневі смуги між лусочками; більш темного кольору, наприклад, коричневого, темно-оранжевого.
Але потрібно враховувати, що у деяких сортів ананаса зелений колір шкірки є нормою. У зрілого плода шкірка майже висохла, без дефектів.Ананас повинен мати правильну циліндричну форму. Вага може варіюватися від 0,5 кг до 4 кг.
Не беріть ананас, який немає запаху
Солодкий ананасовий запах – гарна ознака. На відстані витягнутої руки пахощі якісного стиглого фрукта має бути тонкими, ніжними, дуже свіжим, ледь вловимим. Якщо аромат відсутній або виражений слабо, плід не дозрів.
Різкий, насичений, дуже солодкий аромат вказує на перезрілий плід. Ні в якому разі не можна купувати продукт, якщо відчутний хімічний запах. Швидше за все, такі плоди попередньо чимось обробили для збільшення терміну зберігання. Існує ймовірність розвитку бродіння, що робить продукт не придатним до споживання.
Додаткові поради
Дозріти ананас може в домашніх умовах. Фрукт треба зберігати при кімнатній температурі кілька днів, нахиливши хвостиком вниз. Великі ананаси зазвичай несмачні і не соковиті, дуже маленькі – недостиглі. Тому перевагу потрібно віддавати плоду середнього розміру.
Щоб не розчаруватися в покупці, не потрібно поспішати та брати перший ліпший фрукт. Враховуючи представлені поради, можна легко вибрати стиглий і смачний ананас.