Про походження
Дикі огірки з’явилися понад 6 тис. років тому у субтропічних районах Індії, де вони і наразі ростуть у природних умовах. Перші культивовані овочі вирощувалися в Греції і Давньому Єгипті, тому й назва «огірок» походить від давньогрецької «агу рос», що означає «недозрілий». За деякими припущеннями, огірок був відомий на Русі ще до IX сторіччя. Нині культура огірка поширена повсюдно і має безліч різновидів і сортів.
Вміст і корисні властивості
Має у своїх плодах близько 95% води, решта (5%) – це білки, жири і вуглеводи, каротин, вітаміни PP, C і B, калій, магній, а також макро- і мікроелементи, які надходять в організм і збуджують апетит, сприяють кращому засвоєнню інших продуктів харчування. Калорійність огірка низька і тому їх вживання просто необхідно людям, які прагнуть позбутися зайвої ваги. Калорійність становить 10-16 ккал на 100 грамів.
У складі огірків є дуже корисні сполуки йоду, вживання яких позитивно впливає на роботу серця, судин і щитовидної залози. Велика кількість клітковини, що є в огірках, сприяє ефективному очищенню стінок судин від шкідливого холестерину, запобігає розвитку атеросклерозу. Сік овочу омолоджує, тонізує організм і шкіру людини, сприяє збереженню здоров’я зубів і ясен.
Народні лікарі рекомендують пити відвар з огірків замість води, а настій і відвар осіннього листя та бадилля приймати при кровотечах різного походження. М’якоть свіжих огірків можна застосовували як ефективний сечогінний, жовчогінний засіб.
Здавна прекрасна половина людства використовувала огірки у складі косметичних масок для відбілювання та як дезінфікуючий косметичний засіб при вуграх, висипі і других шкірних захворюваннях. Косметологи рекомендують протирати огірковою спиртовою настоянкою жирну шкіру. Зовнішньо їх вживають також при опіках. Засолені огірочки підвищують чоловічу потенцію.
Завдяки значному вмісту калію огірки допомагають ефективно виводити зайву рідину, тому є ефективним природним засобом для зниження підвищеного артеріального тиску, усунення набряків і легкою послаблювальної дії.
Враховувати чи не враховувати калорійність огірка: на замітку господині
Оскільки огірок має негативну калорійність, він просто незамінний для людей, які хочуть схуднути. Але, як говориться «що занадто, то не здраво»: єдине, що відразу варто врахувати, так це обмеження кількості з’їдених огірків при гастритах з підвищеною кислотністю шлунку, захворюваннях нирок, ентероколітах.
Для досягнення максимальної корисності і легкості готувати салат з огірків можна у поєднанні з томатами і цибулею, іншими овочами, але заправляти краще нежирною сметаною, а не олією. У першому варіанті поєднання огірків, помідорів з цибулею і сметаною ледве досягне 30-40 кКал на сто грамів, а з олією буде близько 90 кКал на сто грамів. Якщо забудете цю пораду, дивіться таблицю калорійності.
Тепличні огірки не варто часто споживати, адже в них можуть міститися залишки добрив та гербіцидів, які були внесені у ґрунт. Перед вживанням бажано очищати від шкірки, або занурювати на годину у холодну воду. Всім смачного і хорошого настрою від корисного низькокалорійного продукту.