Ціни на тепличні помідори та перці не тішать, отже саме час згадати про дієтичні та такі доступні буряки. Легкі та збалансовані салати з буряка корисні й дуже смачні. Буряк – унікальний овоч, який не можна замінити нічим іншим. Якщо протягом двох тижнів вживати не менше 100 грамів вареного буряка в день, можна відчутно підвищити рівень гемоглобіну, а також схуднути.
Кілька хитрощів, щоб салат з буряка був ще смачнішим
1. Буряк буде смачніше, якщо запеки його в духовці (використовуючи фольгу або рукав для запікання), приготувати в мультиварці або в мікрохвилівці.
2. Волоські горіхи перед додаванням в салат варто потримати в окропі, а потім обсушити та злегка обсмажити.
3. Чорнослив для салату має бути без кісточок, м’ясистий і висушений без диму.
4. Замість майонезу– нежирна сметана.
5. Максимум корисних речовин буряковому салату дасть часник, пропущений через прес за 10 хвилин до змішування з іншими інгредієнтами.
Салат з буряка з чорносливом і горіхами
Інгредієнти:
- 400 г буряка
- 100 г чорносливу
- 2 ст. л. з гіркою волоських горіхів
- 2 зубчики часнику
- 3 ст. л. сметани 10% -ї жирності
Приготування:
1. Підсуши горіхи на пательні.
2. Красиві горіхи відкласти для прикраси салату, а решту натерти на дрібній тертці.
3. Залити сухі сливи окропом. Залишити на 2 хвилини й злити водою. Не слід замочувати чорнослив довго, щоб він не став водянистим.
4. Дрібно нарізати підготовлений чорнослив.
5. Натерти на великій тертці очищений від шкірки буряк.
6. З’єднати буряк і чорнослив. Додати горіхи та пропущений через прес часник.
7. Заправити сметаною, викласти в вазочку, прикрасити горіхами.
Простий салат з сиру, буряка і яєць
Мама завжди говорила: «Буряк на вечерю – дієтолог не потрібен». А ще вживання бурякового салату замість вечері – найпростіший спосіб схуднути за допомогою червоного коренеплоду.
Салат з буряком і яйцем – хороший варіант легкої вечері: повірте, ви не будете голодувати, завдяки буряку покращиться травлення та обмін речовин, а яйця забезпечать організм достатньою кількістю білка.
Інгредієнти:
- 200 г твердого сиру
- 2 варені яйця
- 1 буряк
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. сметани 10% – ї жирності
- перець, зелень і сіль за смаком
Приготування:
1. Відварити або запекти буряк, потім очистити його та натерти на великій тертці. Натерти на середній тертці сир.
2. Очистити та нарізати кубиками варені яйця. З’єднати з пропущеним через прес часником.
3. Змішати всі підготовлені продукти, додати перець і сіль, сметану, подрібнену зелень. Дати салату настоятися.
Буряковий салат з апельсиновою заправкою
Інгредієнти:
- 5 буряків
- 1 ст. л. бальзамічного оцту
- 1-2 зубчики часнику
- 1/2 апельсина
- 5 ст. л. оливкової олії
- свіжа зелень
- сіль і перець за смаком
Приготування:
1. Відварити буряк, очистити і натерти на тертці. Можна також нарізати невеликими кубиками. Часник пропустити через прес, подрібнити зелень.
2. Приготувати заправку. З апельсина вичавити сік і змішати його з оливковою олією і бальзамічним оцтом. Буряк перемішати з зеленню і часником, додати сіль і перець. Потім полити салат заправкою, знову перемішати.
Фітнес-салат «Щітка»
Інгредієнти:
- 2 буряки
- 1 яблуко
- 1 маленька морква
- 1 середня цибулина
- 250 г свіжої капусти
- 3 ст. ложки олії
- 2 ч. ложки яблучного оцту
- сіль за смаком
- будь-яка зелень
Приготування:
1. Очистити буряк і моркву від шкірки.
2. Натерти разом з яблуком на тертці.
3. Цибулю нарізати кубиками, а капусту соломкою.
4. Перемішати овочі, додати рубану зелень, сіль, оцет і заправити рослинною олією.
Салат «Пікова дама»
Інгредієнти:
- 1 буряк
- 35 г волоських горіхів
- 35 г чорносливу
- 1 солоний огірок
- 1 яблуко
- 80 мл сметани
- 2 зубчики часнику
Приготування:
1. Дрібно нарізати солоний огірок.
2. Залити водою чорнослив і дати йому настоятися близько 10 хвилин, потім дістати з води, обсуши, видалити кісточки та нарізати соломкою.
3. Натерти на великій тертці очищений буряк.
4. Пропустити часник через прес. Очищені яблука натри на великій тертці. Волоські горіхи злегка обсмажити в духовці та подрібни в блендері.
5. З’єднати в зручній ємності буряк, горіхи, яблука, чорнослив, огірок і часник.
6. Перемішати всі інгредієнти й заправити салат сметаною (можна замінити оливковою олією). Посипати салат подрібненими горіхами.