Найсмачніший оселедець – домашнього приготування. Три рецепти маринаду

Я ніколи не купую готовий оселедець. Завжди готую сама - у маринаді або "сухим" способом. І виходить такий смачний, що магазинному і не снилося!

Щоб вдався смачний оселедець домашнього приготування насамперед потрібно вміти вибрати рибу, щоб була жирна та не переморожена. Коли оселедець кілька разів переморожували, то жоден “супер-пупер” рецепт не допоможе.

“Найжирніший атлантичний оселедець, це виловлений в жовтні/листопаді”, – каже Ігор Гарвас і дає поради, як вибрати хороший оселедець.

  • Важливий розмір рибин – якомога більший та “ширший”. Тобто чим більша по ширині рибина – то краще (а не вузька та довга).
  • Бажано попасти на свіжопочатий ящик, це коли вибираєте на ринку. Купити якісний оселедець в супермаркеті складно.
  • Огляньте, щоб не було яких жовто-брудних плям на рибі.
  • Лід між рибинами повинен бути не “підфарбований”, бо це ознаки повторних заморожувань.
  • Якщо рибина “викривлена” чи має якісь вм’ятини, це не проблема, після розмороження все стане на свої місця.
  • Розморожувати треба в холодильнику, бажано якомога повільніше.

Вибір способу засолювання – це наступний крок.

Маринад для оселедця

200 г води, 100 г олії, 3 ч. ложки солі, 3 ч. ложки цукру, 1 лавровий листок, по 3-5 горошин перцю духмяного і чорного, 6-7 ст. ложок оцту, кілька бутонів гвоздики, 20-30 зернят гірчиці (можна ще додати 12 горошин коріандру) – усе закип’ятити та охолодити.

4 рибини почистити від кісток і шкірки, покласти у посудину, залити маринадом. Настоювати 12 годин у холоді. Рецепт Наталі Деви

Маринад для оселедця та скумбрії (без оцту)

На 1 л води 2-4 ст. ложки солі (традиційно на 1 рибину – 1 ст. ложка солі, але якщо любите більш солоний – давайте більше), 1 ст. ложка цукру, перець горошком, коріандр, лавровий лист. Проварити 2 хв, дати охолонути, залити оселедець або скумбрію і на 2-3 дні в холодильник. Вистачає на 2 риби, якщо робити в одному посуді. Якщо маринувати скумбрію, у маринад можна додати 1 ст. ложку сухого чорного чаю для красивого кольору. Рецепт Ірини Лозенко

Засолювання скумбрії сухим способом

На 1 рибину почищену 2 ст. ложки солі, коріандр, лавровий лист, рибу обсипати сіллю в середину спеції і замотати щільно в харчову плівку, на 3 дні покласти в холодильник, потім змити заву сіль та вибрати хребет та зняти шкіру або просто порізати скибочками. Рецепт Лесі Фанди

 

Спробуйте також приготувати:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook