Пляцок з яблучною галяреткою й горіховим кремом
Яблучна маса: 1 кг почищених яблук (без шкірки і серцевини), 0,5 скл. цукру, 2 пачки лимонного желе.
Тісто: 300 г борошна, 200 г маргарину, 2 жовтки, 80 г цукрової пудри, 2 ст. ложки сметани, 1 ч. ложка розпушувача.
Горіхова крем-маса: 200 г волоських горіхів, по ¾ скл. вершків та цукру, 300 г масла, 2 яйця, 1 ст. ложка коньяку.
Глазур: 200 г чорного шоколаду, 3 ст. ложки олії. Розраховано на 20 порцій.
Тісто: борошно змішати з розпушувачем,порізаним маргарином і цукровою пудрою. Розтерти руками на крихти. Додати жовтки, сметану, замісити, поставити у холодильник на 30 хв. Розділити на 2 частини. Кожну викласти у форму (25х25 см), встелену пергаментом. Випікати приблизно 20–25 хв за температури 180 градусів до легкого зарум’янення країв(не сухості!).
Тим часом приготувати яблучну масу (має гарячою накладатися на щойно спечений корж): яблука почистити і потерти, додатицукор і варити помішуючи 15 хв. Насамкінець додати желе, варити до повногорозчинення, але не доводити до кипіння. Викласти всю гарячу яблучну масу на одинспечений корж. Охолодити спочатку в кімнаті, а відтак в холодильнику 1 год.
Горіхова крем-маса: горіхи змолоти, додати вершки, збиті з цукром яйця, довести до кипіння, помішуючи, варити 3–4 хв намаленькому вогні. Остудити. Масло збити на пухку масу, по ложці додаватихолодну горіхову масу, збиваючи. Насамкінець додати коньяк.
На вистиглу яблучну масу викласти весь горіховий крем. Накрити другим пісочним коржем. Покрити шоколадною глазур’ю (шоколад поламати, з’єднати з олією і злегка нагріти, не доводити до кипіння). Поставити пляцок мінімум на добу (краще на дві) в холодильник.
Джерело cookorama