Кабачкова ікра з томатом і майонезом
4 ст. ложки оцту (9%), 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 1 скл. олії, по 0,5 л томатної пасти і жирного майонезу, 1 кг цибулі, 6 кг кабачків, 0,5 ч. ложки гострого червоного перцю.
Кабачки почистити від шкірки, порізати, щоб в каструлю влізли, і варити до м’якості, заливши водою. Цибулю почистити, нарізати і злегка підсмажити на олії. Воду з кабачків зцідити, додати цибулю, змолоти на однорідне пюре блендером або товкачем для картоплі. Додати решту складників, варити, постійно помішуючи, приблизно 2 год. Ви самі помітите, коли ікра стане схожа на ікру. Гарячою її швидко покласти в стерильні баночки і закрутити. Наприкінці лютого відкрила останню баночку цієї ікри. А заготовила торік 54!
Мариновані кабачки «Барви літа»
На 7 літрових банок: 5 л води, 6 ст. ложок солі, 8 ст. ложок цукру, 500 г оцту (9%), 2-3 парасольки кропу (у кожну банку), 10-14 кабачків (порізаними кружечками наповнити банки), 3-4 зубці часнику (у кожну банку), 3-4 помідори (порізані кружечками у кожну банку), 1-2 морквини (порізані кружечками у кожну банку), 3-4 горошини чорного перцю (у кожну банку), 2-3 горошини духмяного перцю (у кожну банку).
На дно банки покласти перець чорний і духмяний. Якщо любите гостріше, можна покласти кільце гострого перцю. У банки шарами покласти кабачки (кружечками), моркву (кружечками), помідори (кружечками), часник (шматочками), кріп (парасольки). Можна покласти шматочки болгарського перцю. І так чергувати шари до верху банки, викладаючи овочі якомога щільніше. У воду додати сіль, цукор, оцет і довести до кипіння. Гарячим розсолом залити банки. Потім взяти каструлю (краще високу, літрів на 5), закип’ятити воду, на дно покласти ганчірку. У каструлю з киплячою на малому вогні водою поставити банку і стерилізувати 7-10 хв. Дістати і відразу закрутити. Можна укутати банки до повного охолодження. Якщо стерилізувати банки в двох каструлях, буде набагато швидше. Кабачки виходять хрумкі і смачні. А барвисту баночку можна і в гості на гостинець прихопити.
Аджика з кабачків «Завжди мало»
3 кг почищених кабачків, по 500 г моркви і перцю, 5-6 головок часнику, 1,5 кг помідорів, 2 ст. ложки з маленьким чубком солі, 100 г цукру, 2,5 ст. ложки червоного гострого перцю, 200 г рафінованої олії, 100 г оцту (9%).
Усі овочі помити, пропустити (крім часнику) через м’ясорубку (блендер краще не використовувати), додати сіль, цукор, перець, олію, варити 35-40 хв. Додати вичавлений або подрібнений часник і поварити ще 5 хв. Додати оцет, поварити кілька хвилин і розкласти у банки. Закрутити, накрити ковдрою до повного охолодження. Зберігати можна у квартирі.