- Аби ягоди у варенні не втратили форму, його не слід помішувати ложкою. Похитайте миску з варенням в руках.
- Щоб не розварилися ніжні плоди, їх потрібно опустити на 5 хв у розчин питної соди (на 1 л води – 1 ч. ложка соди).
- Посуд для приготування варення має бути широким. Не рекомендовано варити одночасно більш як три кілограми ягід.
- Під час варіння потрібно періодично знімати піну і струшувати посуд з варенням, аби фрукти та ягоди розподілися в сиропі рівномірно. Піну неодмінно треба знімати, інакше варення згодом може закиснути.
- Якщо варення зацукрувалося, отже, воно було переварене або зберігалося за низької температури. Варення знову стане однорідним, якщо його переварити, додавши 1–2 г лимонної кислоти або лимонного соку на 1 кг варення.
- Варення у відкритій банці буде довше зберігатися, якщо зверху його засипати шаром цукру завтовшки 1 см.
- Готовність варення визначають за такими ознаками: плоди і ягоди не спливають на поверхню, а рівномірно розподіляються в сиропі; крапля гарячого сиропу, затиснута між пальцями, якщо їх швидко розтулити, утворює тягучу нитку; крапля сиропу на тарілці не розпливається, а зберігає форму; багато фруктів і ягоди (яблука, айва, абрикоси, сливи) стають прозорими.
Post Views: 32