Ну що може бути краще у спекотний день, ніж склянка холодного домашнього квасу?!
Хлібний квас з медом і родзинками
800 г бородинського хліба, 2 ст. ложки меду, 400 г цукру, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 50 г родзинок, 10 л води.
- Хліб порізати шматочками, як на бутерброди. Засушувати в духовці на максимальній температурі. Дуже важливий момент: засушити потрібно до легкого підгоряння. Не зовсім до вугілля, але чорнота на шматочках повинна бути. Це дає смак і колір майбутньму квасу.
- Засипати сухрі на дно великої каструлі чи відра. У невеликій кількості води розчинити мед.Залити цією медовою водою сухі дріжджі, добре розмішати.
- До сухарів додати цукор, родзинки. Вони додадуть квасу додаткової різкості і бульбашок.
- Додати дріжджі з медом, залити теплою очищеною водою, накрити марлею і рушником. Рушник потрібен для захисту від мушок.
- Винести на балкон, поставити на сонці на 2 дні. У дуже сильну спеку може вистачити і одного дня. Куштувати кожен день потрібно. Спочатку квас здається занадто солодким, але потім смак змінюється. Якщо на вулиці прохолодно, то квас, на жаль, не вийде.
- Із готового квасу зняти верхні “цілі” шматочки хліба, скласти в літрову банку і поставити в холодильник. Це закваска для наступної порції квасу.
- Квас процідити через марлю. Розлити в пластикові пляшки або в скляні банки. Виходить близько 9 літрів квасу. Поставити на добу в холодильник. За цей час осяде осад. Квас дозріє і набуде смаку. Взагалі в скляних банках виходить смачніше, ніж в пластику.
- Наступного разу вже дріжджі не потрібні. Висипте закваску на дно каструлі, додайте сухарі і далі все за рецптом.
Post Views: 44