Глінтвейн – справжній король серед напоїв холодної пори року. Він наповнює оселю чарівним ароматом спецій, дарує тепло і затишок у прохолодні вечори та водночас має корисні властивості для організму. Традиція пригощати гостей гарячим вином із прянощами сягає кількох століть, а сьогодні цей напій залишається популярним як у ресторанах, так і вдома.
Восени й узимку важко уявити кращий спосіб зняти втому після насиченого дня, ніж чашка ароматного глінтвейну. Його готують у безлічі варіантів: класичний із червоного вина, фруктові мікси з яблучним чи апельсиновим соком, цікаві поєднання з чаєм, медом або навіть шоколадом. Кожен рецепт має свій характер – ніжний, пряний чи терпкий.
Ми зібрали для вас десять різних рецептів цього «палаючого вина» або «пекельного вина»(саме так перекладається слово glühwein із німецької), щоб ви могли обрати найкращий для себе або спробувати нові смаки.
Класичний глінтвейн
Інгредієнти: 750 мл червоного столового сухого вина, 2–3 ст. л. меду, 1 лимон, 1 апельсин, 1 яблуко, 1 ч. л. тертого імбиру, ¼ ч. л. мускатного горіха, 2 палички кориці, гвоздика за смаком.
Приготування: у каструлі змішати гвоздику, мускатний горіх, корицю та імбир, додати 100 мл води, довести до кипіння й зняти з вогню. Відвар процідити й настояти 10 хвилин. Апельсин, яблуко і лимон порізати скибками. У каструлю з відваром спецій налити вино і додати фрукти. Довести до кипіння, але не кип’ятити.
«Шахерезада»
Інгредієнти: 150 мл червоного напівсолодкого вина, 20 мл коньяку, 50 г меду, ½ лимона, кориця та гвоздика за смаком.
Приготування: у посуд налити вино, розчинити мед, довести майже до кипіння. Додати спеції та лимон, зняти з вогню, влити коньяк і настояти 10 хвилин.
Глінтвейн з білого вина
Інгредієнти: 750 мл сухого білого вина, 500 мл яблучного соку, 2–3 ст. л. меду, 1 лимон, 1 апельсин, 1 яблуко, 1 ч. л. тертого імбиру, ¼ ч. л. мускатного горіха, 2 палички кориці, гвоздика за смаком.
Приготування: змішати спеції з 100 мл води, довести до кипіння, зняти з вогню, процідити й настояти 10 хвилин. Фрукти нарізати скибками. У каструлю з відваром спецій додати вино, сік і фрукти. Довести до кипіння, але не кип’ятити.
Глінтвейн «Зимовий» з чаєм
Інгредієнти: 75 мл червоного вина, 100 мл міцного чаю або каркаде, цукор, кориця і гвоздика за смаком.
Приготування: у посуд налити вино, чай, додати цукор та спеції, нагріти і дати настоятися. При охолодженні знову злегка підігріти й подавати.
Апельсиновий глінтвейн
Інгредієнти: 750 мл червоного вина, 500 мл апельсинового соку, 2 палички кориці, 125 г коричневого цукру, 1 апельсин.
Приготування: зрізати й подрібнити цедру апельсина, розібрати його на скибочки. У каструлі змішати вино, сік, цукор, палички кориці, апельсин і цедру. Підігрівати 10–15 хвилин, не доводячи до кипіння.
Глінтвейн по-болгарськи
Інгредієнти: 750 мл червоного вина, 200 г цукру, 200 г яблук, 30 горошин чорного перцю, 1 лимон, 10 шт. гвоздики, 20 г кориці.
Приготування: змішати вино, цукор, прянощі й яблука, довести майже до кипіння, настояти 10–15 хвилин. Процідити, розлити в чашки, додати лимон і шматочки яблук.
Шоколадний глінтвейн
Інгредієнти: 2 склянки води, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. какао, 100 г чорного шоколаду, 2 ч. л. меленої кориці, 2–3 палички кориці, 1 ч. л. мускатного горіха, цедра 1 лимона, 1 л червоного сухого вина.
Приготування: у каструлі нагріти воду з цукром, какао, шматочками шоколаду і спеціями, довести до кипіння. Через 2–3 хвилини зменшити вогонь і додати вино. Прогріти ще 5 хвилин, не доводячи до кипіння.
З глодом
Інгредієнти: 1 склянка виноградного соку, 200 г плодів глоду, 3–4 палички кориці, ½ ч. л. меленого чорного перцю, 1 л напівсолодкого червоного вина.
Приготування: ягоди глоду протерти через сито, залити соком і довести до кипіння. Додати вино, прогріти 5–7 хвилин, не доводячи до кипіння. У чашки покласти цілі ягоди глоду й заливати гарячим вином.
З обліпихою
Інгредієнти: 1 склянка яблучного соку, 1 склянка води, 3 ст. л. меду, 200 г обліпихи, 2 палички кориці, 4–5 зірочок гвоздики, 2 зірки анісу, 1 л сухого білого вина.
Приготування: ягоди обліпихи розтерти, залити соком і водою, довести до кипіння. Додати вино й мед, нагрівати 7 хвилин, не доводячи до кипіння.
«Тюлень» з родзинками
Інгредієнти: 50 мл сухого білого вина, 40 мл світлого рому, 1 ст. л. родзинок без кісточок, дрібка кориці, лимонна цедра.
Приготування: родзинки залити ромом і дати настоятися. У каструлі змішати вино, цукор, корицю й цедру, підігріти на повільному вогні. При подачі прикрасити цедрою.
До речі, зберігся й старовинний рецепт глінтвейну з 1390 року, який переписали з рукописів Гіппократа: «Три унції кориці й три унції імбиру. Одна міра іспанського нарду. Гвоздика, стручковий перець, трава галінгал і мускатний горіх. Майоран і кардамон – кожного по чверті унції. Гвінейські зерна й квітки кориці – по десятій унції».
Спробуйте також приготувати:
- П’ять смачних рецептів приготування глінтвейну
- Замість ковдри – глінтвейн, пунш, грог і гльог