Прянощі здатні змінювати смак та аромат, додавати багатогранності та візуальної привабливості. Але також можуть спотворити напій, якщо не поєднуються з його основними інгредієнтами. Тому для кулінарних успіхів бажано вивчити можливі варіанти успішних гастрономічних поєднань.
Що додати в гарячі напої
Мабуть, найбільше прянощів додають до глінтвейну. Цей напій може бути алкогольним — на основі червоного вина, та безалкогольним — із соку кислуватих фруктів чи ягід. Потрібні спеції для глінтвейну купити можна кожну окремо або готовим набором, де вже виміряне оптимальне співвідношення. Зазвичай до складу напою входять:
- зірочка бодяну;
- паличка кориці;
- сушені бутони гвоздики;
- мускатний горіх;
- зерна кардамону;
- горошинка духмяного перцю;
- корінь імбиру.
Також за відсутності шматочка свіжого лимона чи апельсина можна додати висушену цедру цих цитрусових. Цукор або мед використовують ті, хто любить солоденьке. Адже підігріте червоне вино або сік можуть здатися занадто терпкими або кислими.
Додавати спеції можна в каву. Вони підкреслять властивості зерен, а також відкриють нові грані напою:
- кориця — притягує теплим і пряним запахом;
- ваніль — робить аромат ніжним та затишним;
- кардамон — додає нотки свіжості;
- мускатний горіх — збагачує терпкими горіховими нотками, знижує апетит та заспокоює нерви;
- чорний перець — додає пікантної гостроти та гарячості.
Чорний та зелений чай також можна змішувати з різними спеціями. Традиційні з них — м’ята та меліса, але також смакують імбир, аніс, фенхель. Є трав’яні чаї з різним набором інгредієнтів.
Чим урізноманітнити холодні напої
У лимонади, смузі та фруктово-ягідні коктейлі зазвичай додають м’яту, імбир або аніс. Вони роблять напої ще більш освіжаючими та смачними, дають приємний аромат. Але треба зважати на те, що в холодній рідині прянощі та спеції розчиняються довше. Тому бажано зачекати перед вживанням, щоб повною мірою відчути всі смакові та ароматичні властивості.
Молочні коктейлі також можна покращити за допомогою спецій. Ваніль дасть ніжний та солодкуватий аромат. Кориця зробить смак більш пряним, а мускатний горіх — терпкуватим з горіховими нотками.
В алкогольні напої прянощі додають для покращення аромату та пом’якшення різкого присмаку спирту. Або, навпаки, для підсилення властивостей алкоголю. Тому вибір залежить від типу спиртного напою. Наприклад, з ромом добре поєднуються кориця та мускатний горіх. Горілка стане ще міцнішою з перцем чилі або коренем хрону, а для аромату додають аніс, бадьян, гвоздику. Віскі та бурбон набувають нового смаку з кардамоном, ваніллю або імбиром.
Спеції не лише змінюють смак та аромат напоїв. Деякі з них здатні покращити їхній колір — наприклад, куркума, шафран, паприка. Інтенсивність забарвлення залежить від кількості домішок.