9 хвороб, які лікує звичайний хрін

Хрін корисно їсти усім. І ось чому...

Хрін корисний тим, що містить фітонциди, вітаміни, клітковину, мінеральні солі, алкалоїди. Він відновлює зір, зміцнює імунітет, очищає судини, нормалізує гормональний фон, підсилює статевий потяг, стимулює вироблення ферментів, тому полегшує перетравлення жирної м’ясної їжі. Хрін сприяє схудненню і перешкоджає утворенню підшкірного жиру. Він також допомагає при нежиті та кашлі, зміцнює захисні сили організму та підвищує апетит.

Корисні властивості хрону:

  • хрін має бактерицидну дію;
  • підвищує захисні сили організму;
  • покращує травлення;
  • виводить зайву рідину;
  • дає жовчогінний ефект;
  • знімає запалення і знеболює;
  • прискорює регенеративні процеси;
  • нормалізує гормональний фон.

Хрін підвищує імунітет

В основі лікувальних властивостей хрону – біологічно активні речовини. Ефірна олія надає йому гіркуватий смак й специфічний запах. У невеликих дозах хрін позитивно впливає на самопочуття людини, нормалізує роботу травної системи, сприяє виробленню гормонів, прискорює обмін речовин, покращує біохімічний склад крові.

У хроні дуже високий вміст вітаміну С і каротину. Завдяки цим речовинам він володіє імуномодулюючими властивостями. У ньому міститься лізоцим. Це складне білкове з’єднання є природним антибіотиком, згубним для багатьох представників патогенної мікрофлори зовнішнього і внутрішнього середовища. У кореневій частині присутні гіркоти, також відомі як ефективні природні антисептики.

Містить хрін вітаміни. У ньому знаходиться цілий вітамінний комплекс. Це вітаміни групи В, Е, РР, К та інші. В корені є цінні мінеральні речовини. Велику частку серед них займає калій, магній, залізо, цинк, мідь, фосфор, сірка, кальцій, селен та інші. Його регулярна присутність на столі допоможе заповнити вітамінно-мінеральний запас в організмі.

Амінокіслоти позитивно впливають на стан опорно-рухового апарату, відновлюють м’язову і хрящову тканину, надають міцність кісткам. Антиоксиданти зміцнюють нервову систему, забезпечують повноцінний сон, енергію і працездатність протягом усього дня. Хрін покращує кровообіг, нормалізує важливі показники крові – цукор і холестерин. У хроні більше вітаміну С, ніж у цитрусових та в темній смородині.

Хрін – це натуральний антибіотик, який має виражені бактерицидні властивості. Дітям корисно давати воду з хроном. Вдихання парів тертого кореня допоможе запобігти зараженню вірусами і бактеріями. Ці прості способи особливо актуальні в період епідемій гострих респіраторно-вірусних інфекцій серед населення.

Які хвороби лікує хрін

У Древній Русі хрін почали вирощувати вже з IX століття, використовуючи його як пряність і ефективні ліки. Хроном і нині лікують захворювання органів дихання і травлення, видільної та кровоносної системи, судин, нервів, серця, скелета і суглобів. Від яких хвороб мед з хроном тільки не допомагає! Від бронхіту і риніту, гінгівіту і стоматиту, фарингіту, ларингіту, тонзиліту

Хрін – це універсальні ліки. Його не лише їдять, з нього роблять компреси і пов’язки, ним полощуть рот і горло, а соком змащують хворобливі місця, відкриті рани, нагноєння.

Заготівля хрону на зиму: поради і рецепти. У ньому російський дух ...

Ангіна

Сік хрону є природним антисептиком. Для полоскання горла готується розчин з рівних часток свіжого соку і води. Лікувальні полоскання при ангіні і фарингіті слід проводити кожні 3-4 години. Після полоскання пів години необхідно утриматися від вживання будь-якої їжі й напоїв.

Атеросклероз

Для очищення судин використовується настоянка з листя хрону. На 500 мл горілки необхідно взяти по 1 ложці сухого і подрібненого листя, перегородок волоського горіха, шкарлупок кедрових горіхів, 1 пекучий червоний перець. Настоянку слід витримати 10 днів в темному місці. Приймати по 30 крапель протягом 30 днів без перерв.

Гіпертонія

Корисно пити воду з хроном людям, які мають понижений артеріальний тиск. Для цього слід перетерти пів кілограма хрону й залити трьома літрами води кімнатної температури. Через добу воду треба злити, в неї додати столову ложку меду. Засіб слід приймати місяць по одній столовій ложці вранці і ввечері до їди. Настоянку треба зберігати в прохолодному місці.

Кашель

Для пом’якшення кашлю і полегшення відходу мокроти використовують сік хрону і лимона. Корінь слід пропустити через м’ясорубку, з м’якоті віджати сік. Також необхідно вичавити сік з двох лимонів. Приймати по столовій ложці один раз на день. Зберігати ліки найкраще в холодильнику.

Жовчнокам’яна хвороба

Жовчогінним ефектом володіє хрін в поєднанні з молоком. На склянку молока слід узяти дві столові ложки тертої кашки з кореневища, перемішати й пити протягом дня по 2-3 ковтки.

хрен с медом

Понижена кислотність шлунка

Для підвищення шлункової кислотності використовується салат з тертого коренеплоду, заправлений медом і сметаною. При алергічної реакції на мед в салат можна додати трохи цукру.

Судоми

При судомах рук і ніг допомагає рецепт з хрону, меду і оливкової олії. Кореневище вагою 300 грамів перемолоти в кашку, додати 500 г меду і 200 мл оливкової олії. Суміш ретельно перемішати, вживати тричі на день до їди. Ліки зберігати в холодильнику.

Радикуліт

Кашку з коріння хрону загорнути у марлю й накласти на хворе місце. Компрес прикрити теплою тканиною, залишити на всю ніч. Лікування припинити лише тоді, коли відновиться нормальна рухливість хребта.

Удари і розтягнення

Зрізаний лист хрону слід прикладати до синців, вивихів, розтягнень. Він надає охолоджувальний і знеболювальний ефект. Листя прискорює регенерацію, знімає запалення, але й може викликати алергію, якщо робити це занадто довго і часто.

5 корисних властивостей хрону для організму людини

Підсилює статевий потяг

Свіжий корінь є афродизіаком, що підсилює статевий потяг. У народній медицині він використовується для лікування урологічних захворювань і для зміцнення потенції у чоловіків. Рослина допомагає впоратися з гінекологічними хворобами запального та інфекційного характеру, знижує хворобливість під час менструації у жінок. Покращує репродуктивну функцію, підвищує лібідо.

Хрін для схуднення

У 100 г хрону міститься всього 50 ккал. Через високий вміст клітковини на перетравлення його м’якоті витрачається значно більше енергії, ніж виділяється при повному засвоєнні. Продукт активізує вироблення шлункового соку, що сприяє кращому перетравленню і засвоєнню важкої та жирної їжі.

Як і всі прянощі, корінь активізує обмінні процеси. Це означає, що в організмі природним чином запускаються процеси спалення жиру, а зайві кілограми не відкладаються про запас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

8 причин їсти хрін щодня для захисту від вірусів

Сім корисних властивостей хрону, про які ви не знали

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook