П’ять простих способів, як вибрати кухонні ваги

Ось, на що слід звернути увагу, коли купуєте кухонні ваги...

Кухонна вага – річ необов’язкова, але дуже корисна. Вона може стати в пригоді господині, яка часто експериментує з новими стравами, де потрібно суворо дотримуватись рецепта, або тим, хто захоплюється консервуванням. Людям, які ретельно стежать за фігурою, або змушені дотримуватись суворої дієти за станом здоров’я, без зважування продуктів також не обійтись.

Механічна чи електрона вага

Механічні ваги підходять у тому випадку, коли нема необхідності знати точну вагу продукту. Принцип роботи механічних ваг заснований на стисканні пружини, яка під вагою предмета приводить в рух стрілку, а вона переміщується по шкалі, визначаючи його вагу.

Механічні ваги за ціною більш доступні, ніж електронні, вони довговічні та для них не треба  використовувати джерела живлення, проте вони менш точні.

Електронні ваги варто вибирати людям, яким  потрібна точність. Вони облаштовані датчиком, який перетворює зусилля його деформації в електричний сигнал, який оцифровується та зображається на дисплеї.

Електронні ваги коштують дещо дорожче за механічні. Такі ваги відрізняються точністю та більш детальною градацією ваги, можуть бути облаштовані додатковими функціями, мають оригінальний дизайн, однак потребують джерело живлення та дбайливе поводження з ними.

Вага плоска або з чашею

За своєю конструкцією ваги бувають плоскими чи з чашею. До складу механічних ваг, як правило,  входить чаша чи платформа з високими бортиками. Чашею зручно користуватись господиням, які люблять часто робити випічку.

Добре, якщо чашу можна знімати – це спрощує догляд за пристроєм. Якщо електронні ваги оснащують чашею та функцією занулення, це спрощує процес приготування тіста. Після закладки кожного інгредієнта, ви можете обнулити ваги та додавати наступний, без необхідності приплюсовувати його вагу. На вагах, які мають плоску платформу зручно зважувати продукти безпосередньо в упакуванні, а також продукти великого розміру, які не змогли б поміститись в чаші ваг.  

Шкала та «вантажність»

Що детальніша шкала, то точніше можна визначити вагу. Що стосується «вантажності» то 5 кг є стандартною вагою, яку може зважити даний пристрій. Цього вистачить навіть за умови активного консервування.

Якщо ви підбираєте ваги для того, щоб підраховувати калорії, достатньо буде і трикілограмової шкали.  

Додаткові функції

Електроні ваги можуть мати достатньо широкий спектр функцій. Кількість функцій напряму впливає на ціну товару. Вже згадана функція «занулення» допоможе просто вирахувати вагу тари чи змішати інгредієнти безпосередньо на вагах.

У деякі моделі вбудовують таймер. Існують моделі, які можуть порахувати кількість калорій у продукті, який зважують. Такі ваги виконують вже роль мінікомп’ютера на кухонному столі. У них, як правило, є закодований список продуктів. Після введення коду, ваги визначать калорійність продукту та його харчову цінність та хлібні одиниці. Зручно, якщо такі ваги оснащують пам’яттю – таким чином, ви зможете продивитись статистику вашого харчування за минулий час.

Деякі ваги можуть визначати об’єм рідини. Ця функція буде корисна для тих, хто займається домашнім консервуванням.

Майже кожні електронні кухонні ваги оснащують функцією автоматичного вимкнення. Ця функція попереджує нераціональні витрати енергії.

На дисплеї також може бути індикатор зарядки батареї. Варто звернути увагу на те, що ступінь заряду батареї не впливає на точність зважування.  

Джерелом живлення для електронної ваги можуть бути акумуляторні батарейки, звичайні батарейки, також ваги можуть працювати від мережі.  

Матеріал, з якого виготовлено вагу

Корпус ваги може бути виготовлений з різних матеріалів, таких як дерево, пластик, нержавіюча сталь, скло. Найнадійнішими вважаються ваги із нержавіючої сталі – вони міцні, стійкі до подряпин та інших механічних впливів.

Дерев’яні ваги можна зустріти нечасто, саме тому вони мають ефектний та незвичайний зовнішній вигляд. Догляд за деревом достатньо простий, однак, варто пам’ятати, що воно не любить вологи, тому для зберігання таких ваг потрібно обрати сухе місце.

Якщо ви обрали скляні ваги, то не кладіть на них продукти, які перевищують допустиму вагу, бо в результаті цього на поверхні може з’явитись тріщина. Для того, щоб очистити скло, його достатньо протерти мокрою губкою і витерти насухо.

Пластик є найбільш дешевим та простим в догляді матеріалом, але виробники радять тримати пластикові ваги якомога далі від прямих сонячних променів, бо від цього вони можуть потьмяніти.

Зверніть увагу на кнопки ваг. Для того, щоб випадково пролита рідина не зіпсувала електроніку, варто вибирати вагу з гумовими кнопками чи гумовою панеллю, на якій ці кнопки розміщені.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook