Як попередити рак

Протягом життя кожен третій-четвертий чоловік і кожна п'ята жінка може захворіти на рак. Це причина більш, ніж 15% усіх смертей.

Останні десятиліття спостерігається неухильне збільшення кількості гінекологічних захворювань. Несвоєчасне лікування запальних захворювань жіночих статевих органів призводить до того, що ці хвороби стають хронічними. Травми при пологах, аборти, захворювання, що передаються статевим шляхом, хімічні та фізичні фактори, що застосовуються для контрацепції, вікові і гормональні зрушення, захворювання залоз внутрішньої секреції відіграють важливу роль у виникненні передпухлинних захворювань шийки матки. Як не допустити розвиток раку у своєму організмі, консультує акушер-гінеколог Наталія ГЕЛІЧ.

Злоякісні новоутворення – одна з найбільш небезпечних проблем сучасності. Захворюваність і смертність від раку постійно збільшуються у зв’язку з погіршенням екології та старінням населення. Протягом життя кожен третій-четвертий чоловік і кожна п’ята жінка може захворіти на рак. Це причина більш, ніж 15% усіх смертей. Найбільш поширене онкологічне захворювання у жінок – рак молочної залози (19%); на другому місці – інші злоякісні новоутворення (14%); на третьому – рак тіла матки (9%); на четвертому – рак шийки матки (6%).

– Кожна жінка повинна знати, що злоякісні пухлини жіночих статевих органів виникають на тлі передракових станів цих органів і мають тривалий період переходу хронічного захворювання в рак, – наголошує лікар. – Тому у кожної жінки є час запобігти його виникненню. Чекати появи ранніх симптомів злоякісних новоутворень жіночих статевих органів не треба – їх немає, є тільки симптоми гострого або хронічного захворювання жіночих статевих органів.
Зокрема, таке ракове захворювання жіночих статевих органів, як дисплазія шийки матки, не має типових клінічних ознак, нерідко протікає без виражених симптомів. Зазвичай вона виникає на тлі існуючих патологічних процесів. За словами лікаря, у деяких хворих дисплазія існує на малозміненій шийці матки і виявляється тільки при кольпоскопії. Дисплазія може існувати тривалий час. А при важкій дисплазії є ризик виникнення раку шийки матки.

– Якщо жінка навіть один раз на рік буде профілактично відвідувати лікаря-гінеколога, у неї ніколи не буде раку шийки матки, – каже лікар. – Жінки, не втрачайте таку можливість, бережіть своє здоров’я!

За даними Національного інституту раку, у віковій групі 18–29 років найбільш поширені:

• у чоловіків – хвороба Ходжкіна і злоякісні новоутворення яєчка (30%);

• у жінок – хвороба Ходжкіна і злоякісні новоутворення шийки матки (30%).

У віці 30–74 років найбільш поширені:

• у чоловіків – злоякісні новоутворення легенів і шлунку;

• у жінок – злоякісні новоутворення молочної залози.

У віковій групі понад 75 років найбільш поширені:

• у жінок – рак шкіри;

• у чоловіків – рак легенів і шкіри.
Пухлини люблять повненьких

Вважається, що причинами розвитку онкологічних захворювання можуть бути спадкові фактори; попередні хронічні захворювання, включаючи деякі вірусні інфекції; вплив факторів навколишнього середовища (хімічне, радіаційне та ін.); шкідливі звички (нераціональне харчування, паління, зловживання алкоголем тощо); стреси й нервові перевантаження.

Продукти харчування, їхня якість і збалансованість, відсутність у них канцерогенних речовин – головні складові попередження раку не тільки органів травлення, але й раку молочної залози та матки.

Надмірно калорійне харчування, з високим вмістом жирів та вуглеводів, а також ожиріння сприяють виникненню пухлин. Для зниження ризику захворювань необхідно вживати більше фруктів і овочів, багатих на вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і безліч унікальних біохімічних речовин. Малорухомий спосіб життя також підвищує ризик захворювання.

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook