10 природних засобів при цукровому діабеті. Консультує лікар

Для компенсації вуглеводного обміну успішно використовують рослинні препарати. Вони сприяють збільшенню лужного резерву та підвищенню утилізації глюкози тканинами, знижуючи рівень глікемії.

Цукровий діабет — це сукупність порушень обміну речовин, які розвиваються внаслідок нестачі гормону інсуліну або порушення його взаємодії з клітинами організму. В результаті таких відхилень виникає гіперглікемія — стійке підвищення рівня глюкози в крові. Захворювання вважається однією з найважливіших медико-соціальних проблем у всьому світі. Це зумовлено широким розповсюдженням хвороби, тяжкістю ускладнень та дорожнечею засобів для діагностики та лікування, що необхідні хворим протягом усього життя. Які природні ліки найкраще подомагають при діабеті, знає лікар Надія Ковальська. 

Згідно з інформацією Міжнародної діабетичної федерації, сьогодні на діабет хворіє понад 285 мільйонів людей всього світу. За прогнозами фахівців, до 2030 року ця цифра сягне 435 мільйонів хворих. В Україні налічується близько мільйона діабетиків, 180 тисяч з яких є інсулінозалежними.

Лікування цукрового діабету спрямоване на усунення наявних симптомів без дії на причину захворювання. Зазвичай терапія передбачає:

  • компенсацію вуглеводного обміну;
  • профілактику та лікування ускладнень;
  • нормалізацію маси тіла;
  • навчання пацієнта.

Рослинні цукрознижувальні засоби нетоксичні, майже не мають побічних ефектів і не накопичуються в організмі. Саме тому їхнє вживання можливе протягом усього життя.

Народна медицина при цукровому діабеті

Цукрознижувальний ефект має група тонізувальних рослинних препаратів: женьшень, елеутерокок, золотий корінь, заманиха. Однак пацієнтам з артеріальною гіпертензією ці препарати слід приймати з обережністю, контролюючи артеріальний тиск.

Найчастіше для зниження рівня цукру в крові використовують:

  • чорницю звичайну (відвар листя і ягід);
  • суницю лісову;
  • листя волоського горіха;
  • корінь лопуха;
  • корінь цикорію;
  • корінь оману;
  • траву хвоща польового;
  • траву глухої кропиви;
  • корінь кульбаби;
  • квіти бузини чорної;
  • траву споришу;
  • стулки квасолі;
  • листя м’яти перцевої.

У листі та плодах чорниці міститься інулін, який відмінно справляється з легкою формою цукрового діабету. При розвитку діабету для лікування використовують пагони чорниці, з яких готують настої, чай, відвари. Екстракт чорниці не лише вирівнює рівень глюкози, а й утримує його в допустимих межах протягом певного часу.

Плоди та листя суниці лісової в значній кількості містять інсуліноподібні та гормоноподібні речовини. Вони нормалізують рівень цукру в крові та покращують загальне самопочуття діабетиків.

Листя волоського горіха найчастіше застосовується при цукровому діабеті II типу та на початкових стадіях розвитку патології. Воно містить вітаміни С, В1, Р; дубильні компоненти, жирні кислоти, фітонциди. Біологічно активні речовини нормалізують рівень глюкози в крові та нейтралізують судинні спазми.

 

Корінь лопуха містить глікозиди арктин та арктигенін, які благотворно діють на метаболізм і перетворення вуглеводів. Крім цього, в рослині є полісахарид інулін. Він регулює концентрацію цукру в плазмі, знижуючи його показник.

Корені оману рекомендують вживати при цукровому діабеті, оскільки в ньому міститься гіркота, що сприяє виробленню інсуліну підшлунковою залозою. Для зниження рівня цукру вживають відвар із кореневищ з коренями оману. 1 ст. л. сухої подрібненої сировини заливають склянкою окропу та варять на маленькому вогні приблизно 30 хвилин. Уживають по 1 ст. л. тричі на день перед їдою.

При діабеті обох типів доцільно щодня споживати цикорій. Витяжка з цієї рослини містить полісахарид інулін, який дозволяє підтримувати стабільний рівень глюкози, уникаючи різких змін її концентрації в крові.

Дія кропиви спрямована не стільки на зменшення вмісту в крові глюкози, скільки на підтримку нормальної роботи тих органів, які страждають при цукровому діабеті. Натрій, що міститься в листі кропиви, стимулює виробництво інсуліну та бере активну участь в обмінних процесах; магній — підсилює секрецію інсуліну та засвоєння його клітинами; вітамін РР — відповідає за регулювання рівня цукру в крові; вітаміни групи В у поєднанні з магнієм покращують засвоєння інсуліну та сприяють зменшенню дози цукрознижувальних препаратів.

Доведений гіпоглікемічний ефект мають стулки квасолі. Принцип їхньої дії полягає в захисті бета-клітин від деструкції, стимуляції інсулінової секреції, оптимізації транспорту глюкози в жирову та м’язову тканини, регуляції вивільнення глюкози з печінки.

Покращити самопочуття та знизити рівень глюкози допоможе настій зі стулок квасолі, насіння льону та плодів глоду. По 30 г кожного з інгредієнтів змішують в емальованому посуді, заливають 0,5 л окропу та настоюють в теплі 10 годин. Проціджують та приймають перед прийомом їжі по 100 мл тричі на день.

Завдяки комплексу біологічно активних речовин знизити рівень цукру в крові допомагає також м’ята перцева.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook