Їстівні дикорослі трави і квіти: що з них приготувати

Самі того не знаючи, ми буквально «ходимо по їжі». Корисні для шкіри і волосся вітаміни у кропиві, зміцнюючі судини таніни в листі дерев, вітамін C у кульбабах — цей список можна продовжувати довго. Але як же приготувати ці незвичні для стандартного раціону рослини?

Медуниця

У деяких графствах Англії медунку вирощують на грядках. Окультурена рослина дає ніжне, придатне для їжі листя практично круглий рік. В Україні медунку краще збирати з середини квітня до середини травня, коли вона тільки починає цвісти і у великій кількості містить каротин, йод, аскорбінову кислоту. Ця рослина з дрібними рожево-фіолетовими квітами не тільки корисна, але і дуже красива.

Кропива

Зелений борщ з дитинства пам’ятають всі! Молода кропива — невід’ємна частина слов’янських кухонь, саме ця зелень першою з’являлася навесні на столі наших предків. З неї готують зелені супи, салати, соуси, додають в каші і другі страви. Але, на жаль, від термічної обробки кропива втрачає велику частину своїх корисних властивостей. Щоб кропива перестала жалити, її достатньо просто ошпарити окропом. У суп з кропиви традиційно додають картоплю, моркву, цибулю і щавель.

Кульбаба

Кульбаби, які ми звикли вважати бур’янами, італійці купують в продуктових магазинах або вирощують в горщиках. В їжу використовують листя зовсім молодих, які ще не розпустилися, кульбаб, бо вони не встигли набрати гіркоти.

Дубове листя

Про те, що з жолудів у середньовіччі пекли хліб, відомо багатьом. А ось про білоруський рецепт солоних огірків в дубових листках знають далеко не всі. Огірки, приготовані таким способом, виходять особливо хрусткими, а їх запах нагадує про прогулянки весняним лісом після дощу. Важливо брати саме молоді, травневі листочки.

Урізноманітнити свій раціон весняною зеленню просто, але важливо пам’ятати про деякі правила.

  1. Не збирайте трави в місті, поблизу доріг, промислових підприємств, звалищ, очисних споруд.
  2. Якщо ви чи ваші родичі схильні до алергії, краще відмовитися від вживання дикорослих трав в їжу.
  3. Хронічні захворювання, онкологія, вагітність та лактація є протипоказаннями для вживання багатьох рослин.

Навесні, коли організм зголоднів за вітамінами, так хочеться свіжої зелені! Знайти її можна не тільки на прилавках магазинів і ринків, але і прямо під ногами — під час перших весняних вилазок на природу.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook