Якщо є капуста, на столі не буде пусто! 8 страв із квашеною капустою | Сім’я і дім
Кухня Рецепти

Якщо є капуста, на столі не буде пусто! 8 страв із квашеною капустою

Із квашеної капусти можна приготувати не тільки салат і борщ! Ми зібрали для вас 8 смачних і цікавих рецептів страв, які вам сподобаються!

23.01.2020 13:31

Котлети з капустою

500 г м’ясного фаршу, 250 г квашеної капусти, 1 цибулина, 1 яйце, сіль, чорний перець, панірувальні сухарі.

Цибулю дрібно порізати й обсмажити. Додати капусту (відтискати від соку не треба), тушкувати разом 10-15 хв до випаровування рідини і м’якості. Злегка охолодити, змішати з фаршем, додати яйце, спеції, перемішати. Сформувати котлетки, запанірувати у сухарях, посмажити на олії з одного боку 4–5 хв, перевернути, накрити кришкою і ще смажити 4–5 хв.

Ліниві голубці

300 г рису довгозернистого (можна пропареного), 400 г м’яса (вареного), 1 цибулина, 400 г квашеної капусти, сіль, перець, 3 лаврових листки, 50 мл олії, 1 ст. ложка томатної пасти.

Обсмажити цибулю, додати капусту, додати томатну пасту, перемішати, протушкувати кілька хвилин. Додати порізане шматочками варене м’ясо або тушкованку, протушкувати кілька хвилин. Розсипати зверху рівномірно рис, додати сіль, перець і лавровий листок. Залити теплою водою на 1 см вище рівня рису, накрити кришкою, тушкувати на малому вогні 25–30 хв.

Шарлотка з квашеною капустою

2 скл. квашеної капусти, 2 яйця, 7 г розпушувача, 100 г масла, 1 ст. ложка цукру, 1,5 скл. борошна, 1 перчина, зелень.

У мисці змішати капусту з яйцями, додати розтоплене масло і решту продуктів, насамкінець ввести борошно, змішане з розпушувачем. Ретельно перемішати. Форму (24–26 см) змастити маслом і посипати борошном або манкою, викласти тісто. Випікати у розігрітій до 180 ОС духовці приблизно 35 хв. Можна їсти гарячою і холодною.

Теплий салат з капустою “По-німецьки”

250 г квашеної капусти, 4 варені картоплини, 100 тонких копчених ковбасок, 1 цибулина, 150 мл бульйону або води, 3 зубці часнику, зелень.

Капусту промити, відтискути, покласти на сковорідку, додати бульйон і лавровий листок, накрити кришкою і тушкувати приблизно 30 хв, зняти кришку, готувати до повного випаровування рідини. Окремо обсмажити цибулю, додати крупно порізану картоплю, злегка обсмажити, додати порізані ковбаски, перемішати, додати дрібно порізаний часник, разом просмажити близько 1 хв. Додати тушковану капусту, перемішати, поперчити, посипати зеленню.

Пириіг з цибулею і капустою

Тісто: 250 г борошна, 150 мл води, 15 г цукру, дрібка солі, 25 мл олії, 1 ч. ложка сухих дріжджів. Начинка: 400 г цибулі, 150 г квашеної капусти, 50 г копченого бочка або інших копченостей, 3 ст. ложки олії, 50 мл води.

Тісто. Змішати всі сухі складники, додати рідкі, замісити тісто. Накрити харчовою плівкою, поставити у тепле місце на 40 хв.

Начинка. Цибулю порізати півкільцями і посмажити на олії до рум’яності, додати квашену капусту, воду, перемішати, накрити кришкою, тушкувати 10–12 хв. Додати порізаний бочок, перемішати, тушкувати ще 5 хв (до повного випаровування рідини).

На пергаменті тонко розкотити тісто, поздовж поцентру викласти начинку, надрізати краї (має утворитися “бахрома”, де кожен шматочок завширшки 3 см), по черзі кожним шматочком накривати начинку. Перенести пергамент з пирогом на деко, дати підійти 20 хв, змастити збитим жовтком, випікати у розігрітій до 180 ОС духовці приблизно 25 хв.

Картопляно-капустяні ковбаски

1 кг картоплі, 2 цибулини, 250 г сала або бочка, 250 г квашеної капусти, 3 жовтки, 2 ст. ложки вершків або сметани, сіль, перець, мускатний горіх.

Картоплю зварити у підсоленій воді, повністю злити відвар, потовкти. бочок дрібно порізати і підсмажити, додати дрібно порізану цибулю, підсмажити до золотистого кольору. Квашену капусту додатково подрібнити (посікти ножем). До пюре додати квашену капусту, засмажку, спеції, жовтки, вершки, перемішати. Сформувати ковбаски завбільшки з 2 пальці, запанірувати у крохмалі, обсмажити на маслі з усіх боків. Смкують і холодними, і гарячими.

Капусняк по-закарпатськи

600 г квашеної капусти, 1,5 л води або бульйону, 1 морквина, 1 цибулина, 100 копченого сала або бочка, 100 г копченої ковбаси, 2 ст. ложки борошна, сіль, перець, лавровий листок. Також: варена картопля, зелень, сметана.

Капусту промити, залити будьйоном, варити 1–1,5 год до м’якості. Бочок порізати маленькими кубиками, обсмажити, додати подрібнену цибулю і моркву, обсмажити, додати порізану ковбасу, обсмажити, додати борошно, перемішати, обсмажити. Додати у каструлю, варити ще 5 хв, додати спеції, варити ще 2 хв, вимкнути. Такий капусняк смакує зі сметаною та зеленню. А окремо до нього подається ціла варена картопля.

Млинці з квашеної капусти

0,5 л квашеної капусти, 1,5 скл. борошна, 1 ст. ложка цукру, 1 яйце, 0,5 ч. ложки соди.

Капусту відтиснути, порізати дрібніше, додати решту продуктів, ретельно перемішати, мокрити руками формувати палянички і смажити на невеликому вогні до рум’яності.