Здоров'я та краса Консультація лікаря

Як зміцнити імунітет без ліків. Поради натуропата

Початок весни – час зміцнювати імунітет і поповнювати запаси вітамінів. Але в аптеку для цього іти не треба!

28.02.2018 12:35

Першу аптеку для людини відкрила сама природа. У неї є ліки від всіляких хвороб, переконана лікар-натуропат Ольга БАЙТУРІНА. І якщо вашому організму потрібна допомога, не варто відразу бігти в аптеку по пігулки. Ліки можете знайти на своїй кухні, у своїй тарілці.

ВІТАМІНИ: ПИТИ ЧИ ЇСТИ?

«Споконвіку рослини слугували основною їжею людини, – починає пояснювати Ольга БАЙТУРІНА. – Вони визначили обмін речовин у нашому організмі, сформували будову органів і їхніх функції.

Між людським організмом та рослинами існує така ж узгодженість, як між легенями і повітрям, між світлом та оком, між звуком та вухом. Тому зрозуміло, що рослинні ліки мають перевагу над синтетичними, адже містять природний комплекс речовин, необхідних для життєдіяльності.

Рослини містять складний набір біологічно активних речовин, які, природно надійшовши в організм людини через травний тракт, діють на нього комплексно». Ми часто забуваємо про це і замість цілющих настоїв трав, ягід, сухофруктів надаємо перевагу штучним продуктам із додаванням консервантів, синтетичних барвників та інших чужорідних компонентів.

ПОДОРОЖНИК, КРОПИВУ, КУЛЬБАБУ – У САЛАТ

«Ми мало вживаємо салатів зі свіжих овочів, фруктів і майже не вживаємо салатів з додаванням листя лікарських рослин (подорожника, кропиви, кульбаби, буркуну, огірочника і т. д.), – зазначає лікар. – Ці рослини навесні з’являються на наших городах, луках, скверах, і вони здатні значно поліпшити наше самопочуття після зимового періоду».

Дуже цінними в лікувально-дієтичному харчуванні є кріп, петрушка, селера, пастернак, салат, шпинат, зелень і коріння яких бажано постійно вживати й заготовляти на зиму шляхом заморожування, сушіння, соління.

Деякі дбайливі господині вирощують цю зелень, а також зелену цибулю на підвіконнях. Це чудовий досвід, який треба наслідувати.

ЗРОБІТЬ «ЗАПАС» ВІТАМІНУ С

«Чим більше я вивчаю рослини, тим більше дивуюсь їхнім чудодійним властивостям і тим більший захват викликає кожна рослина, навіть найнепомітніша, тим більше я переконуюсь, що немає серед рослин некорисних, – каже натуропат. – Кожна рослина має своє призначення і має, крім харчових властивостей, лікувальні, енергетичні, естетичні, ароматичні (та інші невивчені) функції».

Так, навесні у пригоді стануть ті рослини, які багаті на вітаміни, зокрема вітамін С, флавоноїди, пектини та дубильні речовини. Саме ці речовини, за словами лікаря, спроможні підтримати імунну систему.

Особливо багаті на вітамін С кріп городній, кропива дводомна, яглиця звичайна, кульбаба лікарська, буквиця лікарська, цибуля городня (зелень), іван-чай, дягель лікарський, салат посівний, меліса, кадило, фенхель, петрушка, часник, ягоди брусниці, чорниці, ожини.