Здоров'я та краса Краса

У косметичці… помідори. Рецепти дієвих томатних масок для обличчя

У косметиці використовують не тільки огірки, а й помідори. Маски, виготовлені з томатів, очищають, розгладжують, освіжають, тонізують і добре відбілюють шкіру.

  1. Протирання обличчя томатним соком у поєднанні з молоком має відбілювальний ефект.
  2. Якщо шкіра шиї більш темного відтінку, ніж шкіра обличчя, то її, перш ніж змастити живильним кремом, можна протирати скибочками томата.
  3. Щоб очистити шкіру обличчя від білих вугрів, можна протирати її свіжим помідором чи накладати скибочки.
  4. Вугрові висипання. Змащувати обличчя соком помідора, змішаним із гліцерином.
  5. Помідор розім’яти, віджати сік. Ватяним тампоном, змоченим соком, рекомендується протирати жирну шкіру обличчя. Можна змочити соком марлеву серветку чи шар вати і накласти на жирну шкіру на 15-20 хвилин. У міру висихання серветки знову змочити її соком. Потім маску зняти і вимити обличчя прохолодною водою.
  6. Якщо шкіра жирна, обличчя спочатку треба протерти томатним соком, дати йому висохнути, потім на марлю викласти томатну кашку, змішану з білком курячого яйця. Тримати на обличчі 10-15 хвилин. Змити водою кімнатної температури.
  7. Якщо шкіра жирна, та ще й з великими порами, обличчя вимити гарячою водою з милом, змазати тонким шаром живильного крему, а потім накласти на нього тонкі скибочки свіжонарізаного зрілого томата і накрити марлею. Через 20-30 хвилин зняти, обличчя протерти ватяним тампоном, змоченим у холодній воді. Маска живить і вітамінізує шкіру. Ця ж маска корисна і для сухої шкіри, схильної до подразнення.
  8. Змішати три столові ложки ретельно подрібнених бобів з чайною ложкою меду і такою самою кількістю томатного соку і молока. Маска підсушує, знежирює, тонізує обличчя, звужує пори.
  9. Томат розтерти, отриману кашку рівномірно нанести на обличчя. Якщо шкіра жирна, рекомендується тримати маску 20 хвилин, якщо змарніла, обвисла – 10-15, якщо є ластовиння – 20-25 хвилин. Маску змити теплою чи прохолодною водою, обличчя змастити живильним кремом. Маска тонізує й освіжає шкіру.
  10. До томатної кашки додати для густоти толокно, масу накласти на обличчя на 10-15 хвилин, змити теплуватою водою. На завершення зробити прохолодний компрес. Рекомендується для жирної і нормальної шкіри, живить і пом’якшує її.
  11. Змішати 1/2 палички дріжджів з чайною ложкою меду і такою самою кількістю томатного соку, щоб вийшла м’яка маса. Залишити її бродити в теплому місці. Коли маса збільшиться в об’ємі у 2-3 рази, нанести на обличчя на 30 хвилин. Якщо вона підсохне за цей час, змочити зверху водою чи соком. Це живильна маска для нормальної та жирної шкіри.
  12. При змішаному типі шкіри на шию і щоки покласти скибочки помідора, а на чоло, підборіддя і крила носа – тонкі скибочки огірка. Через 15 хвилин маску змити холодною водою.
  13. З нарізаного шматочками і розтертого помідора, двох столових ложок свіжого сиру, столової ложки молока і чайної ложки соняшникової олії приготувати кашку, трішки посолити і нанести на обличчя на 15-20 хвилин. Змити теплою водою. Ця тонізуюча маска корисна для будь-якого типу шкіри.
  14. Змішати чайну ложку томатної кашки з чайною ложкою сметани і такою самою кількістю жовтка курячого яйця. Нанести на обличчя на 20-30 хвилин, змити теплою водою. Маска придатна для будь-якої шкіри, пом’якшує й освіжає її.
  15. До розтертого до консистенції кашки томата додати 1/2 жовтка, трохи борошна чи крохмалю, усе це розмішати до одержання однорідної маси. Маску накласти на обличчя на 20 хвилин, змити теплою, а потім холодною водою. Живильна маска рекомендується для будь-якої шкіри обличчя.
  16. Змішати до густоти сметани 1-2 столові ложки томатного соку з такою самою кількістю пшеничного борошна, толокна чи висівок. Отриману кашку нанести на обличчя, прикривши зверху марлею чи спеціальною лляною серветкою. Через 15-20 хвилин змити прохолодною водою. Ця вітамінна маска придатна для будь-якої шкіри, але особливо корисна, якщо шкіра суха – вона поліпшує її колір, звужує пори.
  17. До соку, вичавленого з одного помідора, додати половину жовтка і вівсяне борошно, перемішати до одержання однорідної маси. Маску накласти на обличчя на 20 хвилин, змити спочатку теплою, а потім холодною водою. Маска тонізує й очищає шкіру. Застосовується при змарнілій, нечистій шкірі обличчя.
  18. Столову ложку вівсяного борошна (чи розмеленого геркулесу) замісити на молоці до консистенції кашки, додати сік одного помідора. Маску накласти на обличчя і шию на 20-30 хвилин. Змити теплою, а потім холодною водою. Рекомендується для нормальної і сухої зневодненої шкіри.
  19. Дві столові ложки дуже теплої і густої молочної манної каші змішати з чайною ложкою меду, яєчним жовтком, 1/4 чайної ложки солі, чайною ложкою рослинної олії і чайною ложкою томатного соку. Нанести на обличчя на 20-30 хвилин. Маска тонізує суху і нормальну шкіру, а також стимулює змарнілу шкіру.
  20. При сухій шкірі й зморшках застосовується маска із суміші томатного соку (1 чайна ложка) і жовтка. Вона пом’якшує шкіру, сприяє кращому її живленню.
  21. Змішати розтертий томат зі столовою ложкою картопляного крохмалю (толокна чи рисового борошна), додати в суміш кілька крапель рослинної (маслинової, кукурудзяної) олії. Маску нанести на обличчя на 15-20 хвилин, змити теплою, а потім холодною водою. Рекомендується для сухої шкіри.
  22. Якщо шкіра суха, зневоднена, з нерівномірною пігментацією, маска із соку помідора особливо ефективна після контрастних компресів з настою ромашки аптечної, м’яти перцевої, подорожника чи кульбаби.
  23. Для чутливої, схильної до почервоніння шкіри можна рекомендувати таку маску: помідор, розтертий до кашкоподібної маси, змішати з двома столовими ложками пшеничного борошна, додати трохи лимонного соку. Отриману масу рівномірно накласти на обличчя, через 30 хвилин змити теплуватою водою