Здоров'я та краса Народна медицина

Трав’яний чай з гілочками, грушами-дичками і чорнобривцями покращує імунітет, виводить солі і лікує нирки. Рецепт і поради від фітотерапевта

Усі ліки у нас є під ногами, всі рослини цілющі, але люди не вміють цим користуватися, – переконана травниця. Жінка поділилася рецептами рослинних чаїв і настоїв, які може приготувати кожен.

Майже щовихідних від ранньої весни і аж до пізньої осені фітотерапевт Марія Тройчак вирушає збирати лікарські трави.

– Усі ліки у нас є під ногами, все цілюще, але люди не вміють цим користуватися, – каже Марія Тройчак. – І навесні, і влітку можна збирати молоді листочки смородини, ожини, малини, кропиви. Їх можна додавати в салати, а кропиву добре додавати в борщ, як колись робили наші бабусі. В ній вітаміну С і А більше, ніж у лимоні й моркві. Крім того, її і до запіканок можна додавати. Краще кропиву збирати навесні, але і ту кропиву, яка цвіте, можна використовувати для оздоровлення.

Влітку головне не пропустити збір липи. Її треба зібрати до Свята Купала.

– Варто періодично робити собі чаї з різних трав, які знаєте, – розповідає фітотерапевт. – Можна взяти і липу, і материнку, мати-й-мачуху, звіробій. Такий набір трав п’ють для покращення імунітету, отримання макро- і мікроелементів. Зараз люди такі ослаблені, не мають сил, виснажені, кволі. Беріть трави, які є під рукою, – кріп, м’ята, меліса, листочки вишні, смородини. Тепер можна свіжу сировину використовувати для чаю, а можна насушити на зиму.

Можна зібрати листя чи цвіт малини, яка цвіте ціле літо, посушити і цілу зиму пити чай, заготовити суничник, гілочки і цвіт малини, ожину – чаї з такої суміші покращують імунітет. Для очищення крові варто попити вишню і горобину, краще – цвіт, але можна і молоді гілочки. Однак уже не сушити, а свіжі скласти в банку і тримати у холодильнику.

– Для приготування настою беремо з холодильника різні гілки. Їх треба варити, довести до кипіння, поварити 30-40 хвилин, каструлю закутати, настояти 3-4 години, а тоді пити, – розповідає Марія Тройчак. – Пізніше можна насушити дикі груші, яблука і теж використовувати для чаїв, особливо тим, хто має проблеми з нирками. Ми звикли, що узвар робимо тільки на Святий вечір, але з диких яблук чи грушок його корисно варити частіше. Туди додайте квітку чорнобривців, то буде і смак особливий, і користь. Адже так виводимо уратні солі, також цей настій корисний для тих, хто має подагру.

Джерело