Здоров'я та краса Народна медицина

Шипшина проганяє застуду, зміцнює організм, лікує нирки, жовчний і підшлункову. Рецептами поділилася травниця

Про те, що шипшина дуже корисна, – знають усі. Але те, що вона лікує нирки, жовчний і підшлункову, – знає не кожен. Як саме готувати лікувальні чаї з додаванням шипшини, розповіла травниця.

Травниця Віра Карась поділилася рецептами трав’яних чаїв із додаванням шипшини, які корисно пити при різних недугах.

  • ПРОТИЗАСТУДНИЙ ЧАЙ (його варто пити усім восени та взимку): взяти в рівних частинах подрібнені плоди шипшини, листочки м’яти, іван-чай і cуничник. Подрібнити й перемішати. Заварювати 1 ст. ложку суміші як чай, настоювати й пити протягом дня.
  • ЧАЙ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ОРГАНІЗМУ після важких захворювань, операцій, значного стресу: 1 скл. подрібнених плодів шипшини залити 1 скл. якісної горілки і, щільно закривши пляшку з темного скла, поставити в темне місце на 15 діб, періодично збовтувати. Процідити і пити по 30 крапель, розвівши в 0,5 скл. води двічі на день.
  • ПРИ ХОЛЕЦИСТИТІ: 5-7 плодів шипшини подрібнити і залити 0,5 л води. Довести до кипіння і прокип’ятити 10 хв. Настояти протягом ночі й наступного дня, процідивши, пити як чай, розділивши настій на 3-4 порції.
  • ЗАПАЛЕННЯ НИРОК: змішати по 1 скл. подрібнених плодів шипшини, брусниці, ведмежих вушок. 1 ст. ложку суміші залити 0,5 л води. Прокип’ятити 7 хв і настояти протягом 1 год. Процідити і пити по 0,5 скл. через 15 хв після їди.
  • ПРИ ЗАПАЛЕННІ ЯСЕН: взяти плоди шипшини, іван-чай та ехінацею в рівних частинах. 1 ст. ложку суміші залити 0,5 л води. Прокип’ятити 1 хв, настояти 15 хв і пити як чай.
  • ЗАПАЛЕННЯ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ: взяти по 1 скл. плодів шипшини, калгану сріблястого, гусячих лапок і череди. Перемішати й 1 ст. ложку суміші залити 0,7 л води, прокип’ятити 5 хв. Настояти 1 год і, розділивши на 3-4 частини, пити як чай протягом дня.