Дім Садиба

Щоб їжа не пригорала до сковороди!

Домашня робота на кухні завдає найбільше клопоту, особливо тоді, коли пригоріла їжа до сковороди… Як полегшити собі життя? Ось кілька порад

Ми готуємо і прибираємо на кухні кілька разів на день. Це забирає чимало сил і часу. Під час миття посуду часто буває важко видалити зайвий жир зі сковороди, як і продукти, які легко прилипають. Що може бути гіршим? Ви витратити багато часу на приготування страви, яка, врешті-решт, намертво пригоріла до дна сковороди?

Ось кілька порад, які допоможуть вам уникнути пригорання їжі:

Використовуйте оливкову олію

Невелика кількість олії на дні сковороди — це один з найбільш ефективних способів врятувати їжу від пригорання.

Налийте трохи олії на сковороду, рівномірно розподіліть її за допомогою паперового рушника, щоб покрити усе дно.

Перед тим, як почати смажити, необхідно почекати, поки сковорода не розігріється, звісно, слідкуйте, щоб олія не почала горіти.

Додайте трохи солі

Якщо сковорода з алюмінію, до неї швидше пригорає їжа, оскільки це пористий матеріал. Для того, щоб запобігти цьому, потрібно нанести тонкий шар олії й додати дрібку солі, розподіливши її по всій поверхні.

Постарайтеся не переборщити з сіллю, тому що вона може погіршити смак їжі. Якщо ви відчуваєте, що насипали забагато, видаліть надлишки серветкою, перш ніж сковорода нагріється.

Використовуйте яблучний оцет

Алюміній і інші пористі матеріали повинні бути «запечатані», перш ніж ви почнете готувати, щоб їжа не прилипала. Гарна ідея — покрити дно олією і, після нагрівання, додати трохи оцту. Він повинен повністю випаруватися на повільному вогні, перед тим, як ви почнете готувати їжу.

Використовуйте натуральне вершкове масло

Натуральне масло містить важливі поживні речовини для нашого організму, а жирні з’єднання полегшують приготування їжі без пригорання.

Додайте маленьку чайну ложку вершкового масла для того, щоб змастити сковороду перед приготуванням яєчні, ковбасок і крокетів. Для того, щоб запобігти пригорянню, не перегрівайте сковорідку і додайте дрібку солі.

Уникайте використання металевих лопаток і ложок

Якщо ви готуєте на сковороді з антипригарним покриттям, ви не повинні використовувати металеві ложки або лопатки, тому що вони можуть пошкодити покриття і це прискорює зношення.

Натомість ви можете придбати дерев’яні лопатки, а також зроблені з нейлону або пластику, які не роблять подряпин на поверхні й, отже, запобігають прилипанню їжі.

Не використовуйте металеві губки

Такі дротові або просто жорсткі губки можуть збільшити пори в алюмінієвих сковорідках і подряпати покриття на антипригарних. Використовуйте м’які губки або щітки, щоб зберігати ваші сковороди в хорошому стані.

Уникайте зберігання сковорідок одна в іншій

Якщо у вас тефлонові сковорідки, ніколи не зберігайте їх одна в іншій. Цей матеріал дуже чутливий до будь-яких дотиків і може легко пошкоджуватися при такому зберіганні.

Добре просушіть сковорідку перед зберіганням

Після миття сковорідок, дайте їм висохнути на відкритому повітрі перед тим, як покласти  в шафу.

Зайва волога може призвести до появи плісняви і через це продукти можуть пригорати.

Завжди змащуйте сковорідку

Важлива умова, щоб їжа не прилипала до сковороди –  завжди змащувати її дно невеликою кількістю жиру або олії.

Якщо ви помітили, що сковорода знову суха, додайте ще невелику кількість олії й розподіліть по дну, нахиливши сковорідку.

Дотримуйтесь цих порад, і ви помітите, що можете готувати і мити потім посуд без зайвих зусиль, адже ваші продукти більше не будуть пригорати до сковорідки.