Відпочинок Сім'я

Що готують на Різдво за кордоном

Різдво об’єднує католиків і православних попри те, що віряни святкують його у різні дні і весь час сперечаються, коли народився Ісус. Обійшовши увесь світ, Святвечір та Різдво Христове у різних землях назбирало щедрий кошик традиційних страв. Ми розповімо, що готують на Різдво за кордоном.

В українців на Святвечір готують 12 страв, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа, чехи подають 12 сортів тістечок, у Венесуелі діляться виноградом і з’їдають по 12 ягідок, задумуючи на кожен місяць року окреме бажання. Українці під час Святої вечері діляться церковною просфорою, а поляки – оплатком.

На Різдво французи їдять індичку, запечену в білому вині, устриці, паштет із гусячої печінки, сири й обов’язково п’ють шампанське.

А в Данії господині до святкового різдвяного обіду неодмінно приготують качку або гусака, фаршированого яблуками, рисовий пудинг і солодку рисову кашу з корицею і родзинками. В цей день у меню угорців рибний суп та печений індик, а під скатертину вони кладуть не сіно й часник, як українці, а ніж та гребінь.

Поляки й чехи традиційно подають до святкового столу різноманітні рибні страви, особливо із коропа.

Ретельно готуються до Різдва в Німеччині. У цій країні під час посту плетуть ялинковий вінок і щотижня запалюють на ньому свічку. Перша з них згорає на чверть, а на четвертий тиждень спалюють усі свічки. На Святвечір вінок ставлять на стіл або вішають на стелю.

На вечерю напередодні Різдва подають овочевий суп, картоплю під соусом, салат і печені яблука з горіхами. Другого дня, як і в Україні, німці ходять у гості до своїх дідусів та бабусь. До святкового різдвяного столу подають засмажену індичку (гуску), капусту та кнедлі під соусом. Як і українці, німці святкують три дні поспіль.

Особливо оригінальними в плані різдвяної їжі є португальці. Вони в цей день харчуються бакалао – стравою з сушеної солоної тріски, яку запивають портвейном.

Італійці на площі св. Петра в Римі споруджують великий вертеп зі сценами Різдва Христового, хоча й не влаштовують удома святкової вечері.

Головний різдвяний напій у фінів – глінтвейн. Традиційна різдвяна страва – особливим способом приготована і запечена шинка. До неї подають морквяну або рисову кашу, до того ж із секретом. У чиїй тарілці опиниться один-єдиний мигдалевий горішок, рік щаститиме абсолютно у всьому.

В Англії заведено подавати пряне вино, тарталетки з варенням із сухофруктів, сливовий пудинг із гілочкою гостролиста, що символізує терновий вінок, та з червоними ягодами, як кров Христа. Відтак бажаємо усім не тільки веселого, а й неодмінно смачного Різдва!