Город Квітник

Пирій – корисна рослина. Не викидайте його!

Господарі часто нарікають на пирій, мовляв, поганий бур’ян. А даремно! Ця рослина має унікальні лікувальні властивості: виводить солі і лікує ревматизм. Тому дуже добре, якщо на ваших грядках росте пирій!

При прополюванні грядок старайтеся вибирати якомога більше кореневищ пирію. Від цього подвійна користь: і грядки будуть чистіші, бо менше зілля ростиме, і заготовити цінну сировину, яка допоможе від багатьох захворювань.

Лікувальні властивості пирію описував ще Авіцена. Нині його застосовує навіть офіційна медицина. Так, Польща експортує кореневища пирію у Західну Європу.

Пирій повзучий позитивно впливає на імунну систему, запобігає розвитку низки автоімунних та алергійних захворювань.

Сапоніни, що містяться в кореневищі цієї рослини, перешкоджають розвитку атеросклерозу судин. У практичній медицині (відвар, настій кореневищ) застосовують у разі гастриту, ентероколіту, хвороб печінки, нирок.

У народній медицині препарати трави використовують за цукрового діабету, гастритів, ревматизму, подагри, остеохондрозу, остеопорозу, артритів, переломів, хвороб шкіри, бронхіальної астми, стенокардії, гіпертонічної хвороби, хвороб печінки, шлунка, підшлункової залози, нефриту, нічного енурезу, цукрового діабету, як засіб, що нормалізує обмін речовин, та ін.

Відвар кореневищ пирію виводить зайві солі з організму. Ванни і примочки з пирію оздоровлюють шкіру.


Рецепти приготування універсальних настоїв:

1 рецепт. 1 ст. ложку кореневищ залити 1 скл. води, довести до кипіння, кип’ятити в закритому посуді 10 хв, настояти протягом 4 годин, процідити. Приймати по 1 ст. ложку 3-4 рази на день до їди протягом 3-4 тижнів.
2 рецепт. 15 г кореневищ залити 2 скл. перевареної води, настояти 12 годин, процідити. Приймати по 1/2 скл. 3-4 рази на день до їди 3-4 тижні.


Таким чином занудне заняття – прополювання грядок і вибирання пирію – можна наповнити новим змістом і сприймати як заготівлю ліків.