Здоров'я та краса Народна медицина

Приготуйте “золоте молоко” – і будьте здорові

Таке молоко швидко відновлює судини, чистить їх, допомагає боротися з відкладеннями солей, підтримує здоров’я кісток і суглобів, тримає в нормі холестерин. А ще зменшує потяг до солодкого!

«У мене порушений кровообіг у кінцівках, – розповідає Наталя Щербачук. – Тому зранку, коли встаю з ліжка, або якщо довго посиджу, з’являється біль у місці переходу ноги в стопу. Уже роки два мучуся. А тут недавно зловила себе на думці, що біль зник. І коли встаю з ліжка, уже не накульгую.

Просто диво якесь! Думаю, що це завдяки золотому молоку, яке нещодавно почала пити. А найяскравіший результат, який мені довелося бачити, – у мами зникли артритні набряки на колінах, а суглоби стали більш рухливими. І також завдяки золотому молоку». Жінка залюбки поділилася рецептом приготування “золотого молока”.


Золоте молоко – напій з додаванням спеції куркуми – один з рецептів ведичної медицини. А ще воно покращує колір обличчя, виводить токсини і навіть омолоджує весь організм. Вважається, що золоте молоко збільшує рухливість суглобів, допомагає при артритах і артрозах.

Куркума – це ще й природний антибіотик. Вона має потужні протизапальні й антисептичні властивості, добре знижує температуру і помічна при кашлі. Тому пити золоте молоко аюрведа рекомендує при застудах.

Куркума допомагає імунній системі боротися зі стресом, підтримує здоров’я всієї скелетної системи (кісток і суглобів), утримує рівень холестерину в межах норми і запобігає утворенню тромбів. Вона має антиоксидантні властивості.

Куркума корисна при таких захворюваннях, як мігрень, жовчнокам’яна хвороба, артрит, цукровий діабет, атеросклероз та інші. Куркума стимулює імунну систему, сприяє підвищенню опірності організму різного роду інфекціям.

Вона добре знижує вагу і потяг до жирних та солодких страв. Тому часто можна зустріти екстракт куркуми в препаратах для корекції фігури.

Для приготування золотого молока знадобиться: 0,25 скл. куркуми (краще придбати у магазині, а не на ринку), 0,5 скл. води (змішати, прокип’ятити 5–7 хв до утворення пасти, зберігати в холодильнику у скляній тарі або заморозити). Закип’ятити 1 скл. молока, додати 0,5–1 ч. ложку пасти із куркуми, 1–2 ч. ложки мигдалевої або лляної олії (продається в аптеці), перемішати, а коли охолоне, додати 1–2 ч. ложки меду. Пити перед сном, краще курсом 40 днів раз на рік.

Не варто вживати напій із куркумою у період загострення захворювань шлунково-кишкового тракту та нирок, під час вагітності, а також дітям до двох років і тим, хто має індивідуальну непереносимість. Якщо ви ніколи раніше не використовували куркуму, починайте з маленьких доз, наприклад із чверті чайної ложки, щоб уникнути алергічних реакцій.