Повидло з яблук по-польськи. Давній рецепт

Повидло почали готувати 200 років тому польські господині. Вони уварювали сливу-угорку до дуже густої маси. Це був тривалий процес. Сьогодні повидло приготувати набагато простіше і з будь-яких (зо­крема із пошкоджених, пом’ятих або перезрілих) ягід і фрук­тів, але найпопулярнішим вважаєть­ся повидло з яблук і груш.

Повидло з яблук та інших фруктів по-польськи

Від джему та варен­ня повидло відрізняється більш одно­рідною і густою консистенцією.

Почищені й відварені плоди (яблука, груші, абрикоси, персики, сливи, вишні, айва, смороди­на, журавлина тощо) пере­молоти до однорідної маси. Варити у низькому широкому посуді – тоді швидше відбуватиметься випарову­вання, завдяки чому смак і колір буде кращим. Помішувати дерев’яною ло­паткою, інакше повидло пригорить.

Цукор додавати тільки після достат­нього згущення плодового пюре. В ідеалі цукру має бути не менш як 60% від загальної маси фруктів.

Повидло має бути кислувато-солодким на смак. Якщо плоди со­лодкі, треба всипати лимонну або іншу харчову кислоту. Для смаку і аромату можна додавати прянощі (гвоздику, корицю тощо).

Під час варіння треба періодич­но проводити лопаткою по дну ка­струлі: якщо утвориться доріжка, що повільно заповнюється, отже, де­серт готовий. Пюре має зменшитися в об’ємі мінімум удвічі. Готове пови­дло розливати гарячим у стерилізо­вані банки.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook