Город Поради

Підвішена капуста зберігається краще

Капусту зберігають у льохах, підвалах, коморах, холодильниках, на балконах і навіть у земляних траншеях. Де краще і в якому вигляді – читайте у публікації.

Куди б ви її не поклали, головне – забезпечити оптимальну температуру для зберігання (від -1 до +1 °С) і відносну вологість 85–95%. Незважаючи на досить високу вологість, у приміщенні не має бути грибків і плісняви, тому важливо його регулярно провітрювати.

У коробці або ящику – найпростіший спосіб зберігання капусти. Капустини просто укладають одним шаром і стежать за тим, щоб вони не торкалися одна одної.

На полицях уздовж стін укладають капустини качаном вгору, обгорнувши у папір або харчову поліетиленову плівку.

На «подушці» з піску. У невеликий ящик насипають 20-сантиметровий шар сухого піску і встромляють капусту стеблом вниз. Врахуйте: довжина качана має бути не менше 8 см.

У піску. Стебла обрізають по саму капустину і укладають їх у дерев’яний ящик на відстані 3–5 см одна від одної. Уклавши перший шар, його повністю засипають сухим піском, потім кладуть другий і так далі, поки не заповниться весь ящик. Цей спосіб добрий тим, що зменшує втрати врожаю при зберіганні.

У глиняній «шубці». Змішайте 2 частини глини з 1 частиною води, щоб вийшла бовтанка консистенції густої сметани. По черзі обмажте нею кожен качан капусти і, просушивши, укладіть на полиці в погребі чи підвалі.

У відрі або пакеті із городньої землею. Акуратно викопайте качан з корінням і злегка прикопайте у відрі або пакеті з вологим ґрунтом. Поставте в підвал і поливайте раз на місяць.

У повітрі. Якщо місця в погребі залишилося катастрофічно мало, капусту можна підвісити до стелі за качани, обмотавши їх міцною мотузкою і повісивши на вкручені в стелю саморізи. Підвішувати краще біля дверей, на протязі. «Підвішена» капуста відмінно вентилюється, а значить, менше хворіє і гниє.

У плівці. Капуста добре зберігається, якщо її обгорнути харчовою плівкою. Стежте, щоб вона щільно прилягала, інакше з часом у порожнинах може з’явитися конденсат.

У папері. Щільно обгорніть кожну капустину папером, покладіть у целофановий пакет, залишивши отвір для вентиляції, і зберігайте в холодильнику. З часом папір буде вбирати вологу, тому його треба періодично оглядати і за потреби змінювати.