Що можна заморожувати, окрім фруктів та овочів?

Ніколи вдруге не заморожуйте продукти. Заморожування невеличкими порціями убереже вас від спокуси ще раз заморозити залишки.

«Непрохані гості гірше від татар» – каже народна мудрість. Та їх однаково треба пригостити. Тому подбайте, щоб у вашій морозилці завше були продукти, які можна швиденько розігріти чи відварити й поставити на стіл.

У морозильній камері можна зберігати багато готових страв. Навіть картопляне пюре та молоко. Це особливо вигідно після святкових застіль, коли на столах залишається половина закусок. Проте для всіх запасів є правила зберігання і термін придатності.

Одне з головних правил тривалого терміну зберігання страв та продуктів у морозилці – правильне упакування. Упаковка для свіжої продукції із супермаркетів не підходить для морозилки. Коли ви дуже квапитеся, то покладіть магазинну упаковку у щільніший (спеціальний для заморожування) пакет. Однак найліпше – поміняти упаковку. Якщо пакети для заморожування темні – підписуйте, бо можете вийняти замість яблучного пирога піцу з куркою.

Крім звичних овочів, фруктів, ягід, добре заморожувати:

– молоді свіжі овочі, відварені овочі, овочеві пюре;
– рибу – загорніть спочатку у фольгу, а потім у поліетиленовий пакет;
– молочні продукти (молоко – не більш як місяць), сир, олію, маргарин, сало, жирні вершки, хоча більшість твердих сирів після заморожування кришаться, а вершки вже не зіб’ються;
– залишки вина – розлийте його у формочки, використовуйте в соусах та десертах;
– птицю не фаршируйте заздалегідь, заморожуйте окремо печінку і потрухи;
– хліб, булочки, торти – бажано без крему, проте їх якість погіршиться;
– майже всі приготовані страви, навіть гуляші;
– цедру, прянощі, свіжі трави дуже добре заморожувати. Попередньо їх підготуйте: відокремте листки від стебел і дрібно поріжте.

Не варто заморожувати:

– овочі зі значним вмістом води (зелень салату, редиска, огірок тощо);
– нежирні вершки;
– гарячі й теплі продукти – потрібно спочатку добре охолодити;
– сирі яйця, а також варені – у морозильній камері стають «гумовими»;
– відварену картоплю – вона чорніє і стає слизькою, однак її можна заморожувати як пюре;
– банани й ніжні фрукти та ягоди, цитрусові;
– желе, консерви, майонез, заварний крем, а також усі соуси, згущені крохмалем.

Пам’ятайте, що перед використанням продукти слід повністю розморозити, бажано в холодильнику, інакше вони втратять значну кількість вологи і смак.

Ніколи вдруге не заморожуйте продукти. Заморожування невеличкими порціями убереже вас від спокуси ще раз заморозити залишки.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook