Здоров'я та краса Краса

Пантенол не тільки від сонячних опіків: 5 способів застосування

Більшість з нас бере мазь на основі панетенолу з собою на море, щоб не обгоріти на сонці. Але пантенол засіб хороший не тільки від опіків, він також прекрасно зволожує шкіру і навіть доглядає за волоссям та нігтями.  

Пантенол – це вітамін групи В. Потрапляючи в шкіру, він перетворюється в пантотенову кислоту, без якої неможливе нормальне функціонування епітелію. Потреба в ній зростає, коли епідерміс травмується.

Річ у тім, що пантотенова кислота надає відмінну протизапальну, антибактеріальну, а також знеболювальну дію. Саме тому найкращими загоювальними препаратами вважаються ті, що зроблені на основі пантенолу. У лікувальних засобах його кількість іноді досягає аж 75%.

Бореться з рубцями 

Ця речовина чудово допомагає не тільки від опіків. Ним можна обробляти будь-які подряпини, синяки, роздратування, дерматити та післяопераційні рубці.

Загоює рани

Лікарі прописують препарати з пантенолом годуючим матерям для загоєння тріщин навколо сосків, а також їх маленьким діткам, щоб усунути свербіж від висипання, викликаний діатезом.

2% стільки пантенолу – в косметиці для волосся і нігтів;

5% пантенолу (максимум) має входити до складу кремів;

75% пантенолу міститься в лікувальних препаратах.

Порізи і рубці зручніше обробляти мазями і гелями, а на опіки краще наносити пінку.

Зволожує шкіру

Втім, властивості пантенола не обмежуються загоєнням. Крім усього іншого ця речовина дуже гігроскопічна. Притягує до себе молекули води і утримує їх як губка. Саме тому пантенол є у зволожувальних кремах.

Виробники косметики люблять його за те, що він володіє низкомолекулярной масою: крихітний розмір дозволяє йому проникати в усі шари шкіри (тобто його вплив не обмежується виключно епідермісом) і протягати туди воду.

Правда, через те, що пантенол – лікувальна речовина, здатна викликати алергічні реакції, його концентрація в косметиці набагато нижча, ніж в лікарських препаратах. Безпечною вважається доза, яка не перевищує 5%.

Ви ніколи не знайдете пантенол в густих, щільних поживних кремах. Ця речовина чудово змішується з водою, однак практично не розчиняється в олії і жирах. Тому всі препарати, що містять пантенол, дуже легкі: це гелі, емульсії, сироватки і молочко.

Захищає волосся 

Пантенол є в шампунях, масках, кондиціонерах і всіляких засобах для укладки. Ця речовина огортає локони найтоншою невидимою плівкою, яка захищає їх від ультрафіолету, температурного впливу та інших агресорів. Завдяки пантелнолу волосся має гарний вигляд, воно гладеньке, а кінчики перестають сіктися.

Зміцнює нігті 

Пантенол також є і в лаках для нігтів. У їх складі він відповідає за відновлення нігтьової пластини, підвищення її гнучкості та міцності.

Дата публікації: 11.06.2020 img Поділитися