Здоров'я та краса Консультація лікаря

Осінній раціон: кому можуть нашкодити сезонні овочі і фрукти?

Восени треба їсти якомога більше овочів та фруктів, аби до весни наситити організм вітамінами. Але не всім вони будуть корисні, декому – можуть навіть нашкодити! Лікар-гастроентеролог усе пояснює.

У різному віці і в різні пори року наш раціон потребує корегування. Це пояснюється особливими потребами організму, метаболізмом та енерговитратами. Осінній період харчування також характеризується своїми особливостями.

За словами лікаря-гастроентеролога Зоряни Притуляк, раціон людини повинен бути завжди збалансованим, не залежно від пори року. Однак саме восени ми найбільше можемо запасти організм природними вітамінами, які в здоровому шлунку засвоюються найкраще. Тобто саме зараз добре вживати овочі та фрукти, які поповнять вітамінами наш організм аж до весни. З насторогою слід віднестися хіба що до іноземних цитрусових. З цього приводу лікар-гастроендокринолог наголошує:

“Так, багато вітамінів є в продуктах яскравого кольору, але краще надати перевагу овочам і фруктам, вирощеним у нашій місцевості. У нас немає проблем з буряком, помідорами, морквою, капустою, яблуками. Ці всі продукти є загальнодоступними і містять величезну кількість вітамінів. Не варто нехтувати і цитрусовими. Проте ці фрукти привезені і до них слід ставитися обережніше”.

Важливо вживати свіжі фрукти у першій половині дня, не перевантажуючи шлунок овочами і фруктами надвечір. Тим часом, людям з проблемами кишково-шлункового тракту сирі овочі та фрукти слід обмежити у вживанні.

Весна-осінь – пік сезонних захворювань, загострюється виразкова хвороба, панкреатит, погіршується робота підшлункової залози. Тому людям з цими проблемами слід менше їсти сирих овочів та фруктів. Адже від їхнього вживання починаються проблеми, зокрема важкість у шлунку та гострі болі. У таких випадках овочі краще запікати або тушкувати, – запевнила лікар.

Окрім запечених і тушкованих страв, для людей з проблемами кишково-шлункового тракту корисними також є відвари насіння льону, шипшини, вівса.

Джерело