Здоров'я та краса Консультація лікаря

Натуропат: яка їжа краде ваше здоров’я

Фахівець поділилася аргументованими рекомендаціями, що варто їсти, а від чого треба відмовитися.

Натуропат Ольга БАЙТУРІНА склала програму здоров’я, яка допоможе всім охочим змінити життя на краще. Основна частина її програми стосується харчування.

ЦЕ ШКОДИТЬ

ЗАМІНИТИ тваринні жири оліями: соняшниковою, кукурудзяною, оливковою. 3амість м’яса, молочних продуктів, яєць, вживати бобові (насамперед сою, квасолю), горіхи, гриби, насіння гарбуза, соняшника. Цукор замінити медом, сухофруктами, родзинками. Каву, чорний чай бажано замінити зеленим чаєм, настоями трав: ромашки, бузини, липи, череди, суниці, смородини, малини, кропиви, звіробою, календули, цикорію, ягід глоду, шипшини, калини, сухофруктів, мінеральною водою, сирими соками.

ОБМЕЖИТИ або ВИКЛЮЧИТИ білий хліб, дріжджове тісто, макарони, консерви, майонези, кетчупи, маргарини, чіпси, тверді сири, солодку воду, ковбаси, субпродукти, копченості, каву, чорний чай, алкоголь, жувальні гумки, бульйони, оцет, сіль та приправи з нею. Кухонну сіль вживати помірно. Краще використовувати морську сіль.

НЕ ЇСТИ білкові страви (бобові, горіхи, гриби, м’ясо, сир, яйця, насіння) з хлібом, картоплею, кашами. Перерва між їхнім вживанням має становити 1,5–2 год. І білкову, і вуглеводну їжу можна і бажано поєднувати з живими продуктами: зелень, овочі (крім картоплі), фрукти, сухофрукти, ягоди.

ЦЕ КОРИСНО

ОСНОВУ харчування мають становити рослинні продукти. Вживати багато каш: вiвсяної, гречаної, рисової, пшоняної, пшеничної, ячної. Перевагу надавати вареним, тушкованим, печеним стравам перед смаженими. Вживати багато сирих овочів, фруктів. Допускається вживання морської риби два рази на тиждень із салатами без хліба. Корисними є овочеві супи.

КОРИСНО в страви додавати висівки, щодня вживати 1 ст. ложку пророслої пшениці, 1 ч. ложку хрону, 2–3 ст. ложки меду з лимоном, 1 ст. ложку яблучного оцту. Старанно пережовувати їжу. Не забувайте про вживання часнику, цибулі, петрушки, кропу, селери, кмину, морської капусти. Користуватись йодованою сіллю. Дуже корисно щодня випивати 1–2 скл. свіжого соку з яблук, моркви, капусти, гарбуза, огірків, кабачків, апельсинів з додаванням соку петрушки, шпинату, селери, лимона, а також настою кореня солодки (1–2 ст. ложки за 15 хв до їди) чи ехінацеї (курсами).

ЯКЩО БЕЗ М’ЯСА ОБІЙТИСЯ НЕ МОЖНА, дозволяється два рази на тиждень вживати м’ясо яловиче, теляче, бараняче, куряче, качине, гусяче із салатами без хліба. 3аборонено вживати свинину, зайчатину, кролятину.