Кухня Рецепти

Медові пряники «миколайчики» за рецептом Дарії Цвек

Медові пряники або медяники – традиційне українське фігурне печиво з медового тіста. Його випікають до різних свят, найчастіше – до Дня святого Миколая, називають «миколайчиками» і дарують дітям. Таке печиво можна зробити у вигляді ялинки, сніжинок, звірят, зірочок і розмалювати глазур’ю.

10.12.2018 16:50

Медові «миколайчики» за рецептом Дарії Цвек

600 г борошна, 150 г маргарину, 200 г цукру, 2 яйця + 2 жовтки, 150 г рідкого меду, по 0,5 ч. ложки меленої кориці та гвоздики, 1 ч. ложка соди, 2 ст. ложки сметани. Для глазурі: 1 скл. цукрової пудри, 1 білок, 0,5 ч. ложки лимонного соку.

До просіяного борошна всипати соду і додати крупно натертий маргарин, посікти все разом. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, спеції і мед, замісити тісто і залишити його в холодильнику на ніч.

З охолодженої маси розкачати паляниці завтовшки 0,5 см, прикласти форми з картону і вирізати «миколайчиків». Викласти їх на змащене і притрушене борошном деко. Випікати при 180 °С до золотистого кольору. Охолодити і покрити глазур’ю.

Глазур: збити білок на круту піну, поступово всипаючи пудру і додаючи лимонний сік. Перед випіканням поверхню медяників можна змастити збитим яйцем.