Здоров'я та краса Сам собі лікар

Кожному органу – свій вітамін

Де шукати, як вживати, де зберігати найпотрібніші навесні природні джерела вітамінів? І скільки їх потрібно організму?

За вікном – календарна весна, але настрій аж ніяк не весняний? Постійно почуваєшся втомленою, невиспаною, лущиться шкіра, випадає волосся… Якщо тебе це втішить – такі клопоти має чи не кожна друга жінка. Після зими наш організм виснажений і потребує посиленого вітамінного харчування. Як воювати з підступним авітамінозом? Головне правило – не передати куті меду.

КОЖНОМУ ОРГАНУ – СВІЙ ВІТАМІН

Волосся
Кальцій, цинк, селен, хром, калій, залізо, магній

Очі
Вітаміни А, В6, В12, Е

Серце
Вітаміни А, В і Е

Нервова система
Вітамін В6 (піридоксин), який допомагає підтримувати емоційний баланс.

Шкіра
Вітамін А (сприяє відновленню), Е (зберігає молодість), С (утримує вологу). А ще вітамін С захищає від застуди. Ті, хто заживає цей вітамін, і ті, хто не заживає, слабують однаково часто. Однак хворі, які не гордували аскорбінкою, переносили простуду легше й одужували швидше.

Опорно-руховий апарат
Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), вітамін D.
Додаткове вживання вітаміну D зміцнює кістки.
У дорослих – так. А в дітей надлишок цього вітаміну може завдати шкоди організму й спровокувати ламкість кісток.

Статеві органи
Вітамін Е, В6, Омега3, Омега6, Омега9.
Нестача вітаміну Е спричиняє безпліддя. А ще – виснаження м’язової тканини і передчасне старіння шкіри. Вітамін Е захищає від серцевих недуг, нервових розладів, цигаркового диму й забрудненого повітря. На нього багаті злакові пластівці, різні олії, зелені овочі, шоколад і яєчний жовток.

ЯКІ КРАЩІ – СИНТЕТИЧНІ ЧИ НАТУРАЛЬНІ?
Ефективні і перші, і другі. Звісно, людині легше проковтнути пігулку. Але якщо маєте час і можливість випити сік лимона, то аскорбінці можна дати спокій. Вітамін С містять і смородина, шипшина, квашена капуста.

ДЕ ЗБЕРІГАТИ?
Найкраще – у темному прохолодному місці. Але не в холодильнику: там конденсується волога, що руйнує вміст препаратів. Головне – вони не мають бути доступними дітям. Надто це стосується препаратів із залізом, яке може зруйнувати дитячу печінку.

ЯК ЛІПШЕ ЗАЖИВАТИ?
У невеликих кількостях протягом дня під час їди. Добре запивати водою чи соком – рідина сприяє активнішому засвоєнню.

ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНІВ ПІД ЧАС ПОСТУ
Безумовно, крупи, сухофрукти, квашена капуста, гриби, зелень і цитрусові містять багато кальцію та вітаміну С. Але якщо ви не вживаєте молокопродуктів, може виникнути дефіцит вітамінів D та В12.

БОРЕМОСЯ З ВЕСНЯНОЮ СУХІСТЮ ШКІРИ
У пригоді стануть вітаміни А і Е, пантотенова кислота, біотин. Бажано налягати на них упродовж усіх весняних місяців, надто якщо ви на дієті. Для шкіри дуже корисні пивні дріжджі й пророслі зерна пшениці. Ці вітаміни входять до складу багатьох косметичних засобів. Але жоден крем, навіть найдорожчий, не може компенсувати брак цих вітамінів для шкіри.

СМАЧНА АЛЬТЕРНАТИВА
Усі вкрай потрібні вітаміни є в трав’яних чаях. Так, у листі кропиви дводомної вітаміну С удвічі більше, ніж у ягодах смородини, а вітаміну А більше, ніж у моркві та обліписі. На вітамін С багатий чистотіл, череда, цвіт липи, листя мати-й-мачухи, березові бруньки, звіробій. Бета-каротин міститься у м’яті перцевій, календулі, ромашці аптечній, траві та цвіті мати-й-мачухи.

Щоб зберегти максимальну кількість вітамінів, овочі ліпше готувати в мікрохвильовій печі.
Найкраще все ж таки на паровій бані. А салати зі свіжих овочів корисніше заправляти лимонним соком, розсолом квашеної капусти або олією. І в жодному разі не додавати оцту.

Торік українці придбали вітамінів на $ 100 мільйонів. Це на 14 відсотків більше, аніж 2006 року. Найбільший попит мали вітаміни західних виробників – 55 %. Українська вітамінка на другому місці – 33 %

ДЕ ШУКАТИ?

Вітамін А міститься в рибі, морепродуктах, печінці, абрикосах. Забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, поліпшує зір, опірність організму загалом.
Вітамін B1 – у рисі, овочах, птиці. Зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує травлення.
Вітамін B2 – у молоці, яйцях, капусті броколі. Зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на нервову систему.
Вітамін РР – у хлібі з борошна грубого помелу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах. Регулює кровообіг і рівень холестерину.
Вітамін В6 – у яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Добре впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення.
Вітамін В5 (пантотенова кислота) – у квасолі, цвітній капусті, яєчних жовтках, м’ясі. Позитивно впливає на нервову систему, роботу кишечника.
Вітамін B12 – у м’ясі, сирі, продуктах моря, сприяє кровотворенню, стимулює ріст, сприятливо впливає на нервову систему.
Фолієва кислота – у савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку. Потрібна для росту і кровотворення.
Вітамін Н (біотин) – у яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах. Впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.
Вітамін С – у шипшині, солодкому перці, смородині, обліписі. Корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.
Вітамін D – у печінці риб, ікрі, яйцях. Зміцнює кістки і зуби.
Вітамін Е – у горіхах та оліях. Захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих й ендокринних залоз, сповільнює старіння.
Вітамін К – у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті. Регулює згортання крові.

СКІЛЬКИ БІЛКІВ ЛЮДИНІ ТРЕБА НА ЩОДЕНЬ
Тваринні білки, що містяться у м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах, взаємозамінні, тобто один продукт можна замінити іншим. 200 г м’яса за вмістом білка еквівалентні 200 г риби, або 6 яйцям, або 300 г сиру, або 1,2 л молока. Усі ці продукти містять 35–40 г тваринного білка (денна норма для дорослої людини, яка виконує легку фізичну роботу, – 47 г). Бажано «виконувати» цю норму щодня.