Здоров'я та краса Супермама

Корисне чи шкідливе нам тваринне молоко?

Суперечки з приводу доцільності вживання людиною тваринного молока не вщухають. Ви досі упевнені, що любите і потребуєте те, що призначене для телят та козенят? Ця інформація може змінити вашу думку. І особливо корисною буде мамам малюків

Чимало організацій охорони здоров’я різних країн наполягають на важливості молочних продуктів для поліпшення здоров’я кісток, у той час як інші експерти не згодні і стверджують, що молочні продукти шкідливі для здоров’я. Хто з них правий? Давайте розберемося.

У державних рекомендаціях з охорони здоров’я кажуть, що повноцінний раціон здорової людини повинен складатися з п’яти груп продуктів: фрукти, овочі, злакові, білкові і молочні продукти. Дієтологи рекомендують вибирати молочні продукти з низьким вмістом жиру або знежирені.

У більшості людей, як і в усіх ссавців, після припинення вигодовування материнським молоком, цей продукт перестає засвоюватися. Це є абсолютно нормальним генетично запрограмованим процесом. А пов’язано це з припиненням вироблення у нашому кишківнику ферменту лактази, який переробляє вуглевод молока – лактозу.

Парадоксально, соєве молоко, збагачене кальцієм, включено дієтологами до складу молочної групи. А от такі продукти, як масло, вершки, сметана і вершковий сир не включені – через низький вміст кальцію.

Щоденні рекомендації щодо споживання молочних продуктів залежать від вашого віку. Дітям 2-3 років потрібні дві склянки молочних продуктів в день, 4-8-річні діти потребують 2,5 склянки, а три склянки на день рекомендуються усім, хто старше 9 років.

Для людей, які не вживають молочні продукти, рекомендується отримувати кальцій з листя капусти, збагачених кальцієм соків, хліба, круп, рису, мигдального молока, консервованої риби, соєвих продуктів, таких як тофу, соєвий йогурт і темпе, а також інших продуктів.

Міністерство сільського господарства США розробило рекомендації по харчуванню MyPlate у 2011 році. Гарвардська школа громадського здоров’я створила Healthy Eating Plate, де однією з основих рекомендацій є заміна склянки молока на склянку води.

Healthy Eating Plate рекомендує вживати питну воду, чай або каву і обмежувати молочні продукти однією-двома порціями в день, так як гарвардські спеціалісти вважають, що часте вживання молочних продуктів пов’язане з високим ризиком раку передміхурової залози і, можливо, раку яєчників.

Американська програма – MyPlate – рекомендувала вживати молочні продукти під час кожного прийому їжі для захисту від остеопорозу. Тим не менш, Гарвардська школа громадського здоров’я повідомляє, що практично не існує доказів на підтримку цієї заяви, як раз навпаки, є багато інформації, що підтверджує шкоду молочної продукції. То кому ж вірити? Хімікам і мікробіологам! Саме вони говорять про поживні речовини у молоці.

Молоко – джерело кальцію, калію, вітаміну D і білка

Міністерство сільського господарства США повідомляє, що молочні продукти є основним джерелом кальцію. Кальцій допомагає будувати кістки і зуби, підтримувати кісткову масу, покращувати здоров’я кісток і зменшувати ризик остеопорозу.

Крім того, споживання молочних продуктів особливо важливо для здоров’я кісток у дитячому і підлітковому віці.

Калій в молоці нормалізує артеріальний тиск. Вітамін D допомагає організму підтримувати правильний рівень кальцію і фосфору, що, в свою чергу, сприяє створенню і підтриманню здоров’я кісток. Споживання молочної продукції також пов’язано зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, зниження артеріального тиску.

Міністерство сільського господарства США підкреслює, що важливо вибирати знежирені молочні продукти, тому що продукти з високим вмістом насичених жирів і холестерину несприятливо впливають на здоров’я. Дієта з високим вмістом насичених жирів підвищує «поганий» рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) в крові. Високий рівень холестерину ЛПНЩ підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

Чи вживання молочних продуктів є «природним» для людини?

Поширеною є думка, що молочні продукти не повинні споживатися людиною, оскільки це не «природно».

Коров’яче молоко призначене для того, щоб забезпечити необхідними білками, мікроелементами і жирними кислотами підростаючих телят, точно так само, як грудне молоко, призначене для вигодовування дітей.

Люди не тільки є єдиним видом, що споживають молоко в дорослому віці, але також єдиним видом, який вживає молоко іншого виду. «Люди – не телята, їм не потрібно коров’яче молоко, щоб рости і розвиватися, то навіщо його пити?».

Білок – це основний будівельний матеріал для зростаючого організму дитини. Добова потреба в білку у дітей 3-7 років становить близько 3,5 г/кг маси тіла (60-70 г на добу). Білки тваринного походження містять незамінні амінокислоти, які не синтезуються в організмі дитини, а надходять з їжею. Тому не менш 50% білків в дитячому меню віддані м’ясу, рибі, молочним продуктам, яйцям.

Хоча споживання молока не є природним процесом для людини, дослідження показують, що зараз ми повністю генетично адаптовані до його вживання.

Непереносимість лактози

Іншим аргументом проти споживання молочних продуктів є те, що близько 75 відсотків населення світу втрачають здатність виробляти ферменти травної лактози після відлучення від грудей.

Ферменти лактози присутні у немовлят і маленьких дітей, щоб допомогти їм розщепити і переварити лактозу – цукор, який присутній в молоці. Відсутність ферментів лактози означає, що вона не може бути поділена на глюкозу і галактозу для поглинання в кровотік, що призводить до непереносимості лактози.

Лише у певного відсотка людей цей фермент продовжує вироблятися, що дозволяє їм до самої старості вільно вживати молоко. Ця аномалія має назву персистенції лактази. Стан, при якому в тонкій кишці відсутня від народження або знижена активність ферменту лактази, що розщеплює молочний цукор – лактозу, називається – лактазною недостатністю (ЛН).

Після вживання лактозовмісних молочних продуктів люди, які страждають непереносимістю лактози, відчувають здуття живота, біль, нудоту, метеоризм і діарею. Деякі люди все ж можуть вживати ферментовані молочні продукти, такі як йогурт або молочні продукти з високим вмістом жиру, як молоко.

Дата публікації: 18.11.2019 img Поділитися