Кухня Рецепти

Капуста квашена з горілкою – хрумка і смачна

Завдяки додаванню горілки квашена капуста залишається хрумкою. А про алкоголь не хвилюйтеся: у готовій капусті буде не більше градусів, ніж у кефірі!

16.10.2019 11:19

Капуста квашена з горілкою

На 3 літрову банку: 2-2,5 кг капусти, 1 морквина, 1,5 л води, 3 ст. ложки горілки, 2 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, (для балансування смаку), можна додати будь-які приправи і спеції (перець горошком, лавровий лист і т.д.).

З капусти видалити верхні листочки, нашаткувати. Не варто намагатися нашаткувати якомога тонше: крупніше порізана капуста буде хрумкішою і збереже більше вітамінів. Крупно потерти моркву. Змішати капусту з морквою, скласти в банку, злегка утрамбувати. Підігріти воду для розсолу до 35-40 ОC, додати сіль, перемішувати до повного розчинення. Влити розсіл в капусту (рідина повинна покрити шар капусти мінімум на 1-2 см). Шийку банки зав’язати марлею, поставити банку у глибоку миску, в яку під час бродіння виливатиметься сік. Залишити капусту на 3 дні в темному місці при кімнатній температурі. 2-3 рази на добу видаляти з поверхні піну, проштрикувати капусту ножем або дерев’яною паличкою по центру до самого дна для виходу вуглекислого газу. Якщо не випускати газ, готова квашена капуста буде гірчити. Дуже важливо, щоб під час бродіння капуста була вкрита рідиною. Якщо рідини зверху нема, то капусту треба просто злегка утрамбувати. Через 3 дні злити розсіл (капусту не віджимати). Додати в нього горілку і цукор, перемішати. І знову ним залити капусту. Герметично закрити кришкою. Поставити в темне прохолодне місце (1-5 ОC), наприклад, в холодильник або погріб. Таку капусту краще зберігати не довше 15-20 днів, далі смак погіршується.