Здоров'я та краса Сам собі лікар

Йодована сіль – замість ліків

Дефіцит йоду може викликати збільшення щитоподібної залози, а також становить особливу загрозу для розумових здібностей.

Щоденна нестача кількох десятків мікрограмів йоду у харчуванні може призвести до незворотних порушень розвитку і функціонування людського організму. Дефіцит йоду може викликати збільшення щитоподібної залози, а також становить особливу загрозу для розумових здібностей. Водночас уникнути цих проблем неймовірно легко: достатньо постійно вживати йодовану сіль замість звичайної.

Україна розташована у зоні природного йододефіциту, що зумовлений низьким вмістом йоду в ґрунті й воді, а відтак у продуктах харчування місцевого походження: рослинах, м’ясі та молоці тварин. В умовах йододефіциту кількість випадків розумової відсталості серед населення зростає удвічі. Навіть легкий дефіцит йоду у вагітної жінки не дає реалізуватися інтелектуальному потенціалу дитини, закладеному на генетичному рівні. Серйозна нестача йоду у вагітних жінок призводить до народження дітей з кретинізмом.

За словами віце-президента Національної академії медичних наук України Юрія КУНДІЄВА, кожного року при такому йододефіциті, який є в Україні, народжується 32,5 тисячі розумово відсталих дітей. Кажуть, інтелектуального потенціалу, який вже щорічно втрачає Україна через йододефіцит, вистачило би на 3000 геніїв.

До порівняння, Швейцарія нині належить до найбільш розвинених країн і посідає десяту позицію за середнім рівнем IQ населення у світі. Однак іще 100 років тому розумова відсталість як наслідок природного йододефіциту була нормою для швейцарців. Розвиватися країні дозволила ліквідація природного йододефіциту шляхом масового використання йодованої солі. Адже це доступний усім без винятку верствам населення продукт.

«Чому саме сіль? Тому що, по-перше, сіль вживають всі. По-друге, її можна точно дозувати, бо солі більше, ніж треба, не з’їси. Ніякими іншими харчовими продуктами, збагаченими йодом, чи медичними препаратами йоду масову профілактику йододефіциту забезпечити неможливо», – переконаний академік.
Зауважте: якщо використовувати йодовану сіль для приготування гарячих страв, до 50% йоду втрачається. Тому сіль краще додавати у холодні страви або безпосередньо перед їдою. Штучно збагачена йодом сіль – це нестабільна сполука, тому її треба зберігати у скляному герметичному посуді у темряві. Порушення умов зберігання призведе до випаровування сполук йоду.